Helyi közélet

2011.06.20. 18:21

Valóban az ukránokat kell koppintani?

<p><em>Júliustól egy be nem csatolt övért akár háromszázezret is fizethetünk, de a külföldi autósokat akár vissza is tarthatja a rendőr, hiszen rajtuk nehezen tudják behajtani a büntetéseket. Az eljárás azonban kínosan ismerős.</em> <strong>M. I. jegyzete</strong></p>

Sokunknak lehet tele a hócipője a július elsejétől életbe lépő szabálysértési módosítástól, amelynek értelmében akár háromszázezret is fizethetünk a helyszínen egy be nem csatolt biztonsági övért vagy egy piroson való áthajtásért. A szabályalkotók állítják, hogy a szigorításra a külföldiek miatt van szükség, hiszen rajtuk nehezen tudják behajtani a büntetéseket. Indokolt esetben pedig, ahogy említettük az autót is visszatarthatja a rendőr.

Az ukrán rendőrök mindig találnak valamit

Kedves keleti szomszédunknál megtanulhattuk, hogy amennyiben kiint a sorból egy derék rendőr, nem az a kérdés, hogy talál-e valami mulasztást nálunk, hanem az, hogy azt mennyiből úszhatjuk meg. Az ukrán rendőrök ugyanis kifinomult érzékkel találják meg kis hazánk állampolgárainak gyenge pontját, mivel akár egy repedezett fényszóróért is képesek büntetést osztani. Talán városi legenda, de olyan esetről is hallani, hogy egy autóst azért büntettek meg, mert nem volt kellően tiszta az autója. S, hogy mi a hasonlóság a hazai és az ukrán rendőrök között? Az, hogy júliustól idehaza is visszatarthatják derék egyenruhásaink a külföldi szabálysértőket. Ukrajnában ugyanis bevett szokása a fakabátoknak, hogy a magas büntetésen hüledező honfitársainkat tovább szorongatva közlik, hogy az autót mindaddig visszatartják, amíg be nem fizetik a csekket a legközelebbi rendőrkapitányságon. Aki ritkán járna át, azoknak elárulom, Záhonynál átkelve Ungváron található a legközelebbi kapitányság.

Itthon is visszatarthatják

Némi ropogós magyar forinttal persze minden megoldható, de a módszer kétség kívül eredményes. A bokájukat félelmükben levizelő honfitársaink ugyanis, inkább fizetnek zsebbe, mintsem az autót hátrahagyva mennek büntetést fizetni.

A magyarországi jogszabályváltozás tehát ilyen szempontból akár jó is lehet, hiszen épp itt az ideje nekünk is megszorongatnunk a külföldi autósokat, de azt ne feledjük el, hogy valószínűleg a revans odaát sem marad majd el.

- M.I. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában