Helyi közélet

2011.06.03. 20:24

Megszűnt a „vérautó”...

<p>Miskolc -&nbsp;Vért továbbra is vehetnek a háziorvosnál, de a minta szállításáról maguknak kell gondoskodniuk.&nbsp;</p>

Volt rá mód eddig, hogy a betegtől vért vegyenek a háziorvosok, és a rendelőkben összegyűjtött mintát hetente két napon – kedden és csütörtökön – külön autó szállította a laboratóriumi vizsgálatra, a Szent Ferenc Kórházba. Június elején azonban megszűnt ez a lehetőség, és a betegnek magának kell a laboratóriumba utazni (miután már járt a háziorvosnál, s mielőtt visszaviszi hozzá a laboreredményt). Ezt olvasónk sérelmezi: sok beteg, sok utazás. Laczkó Sándor András kérte a segítségünket: "Tudom, hogy az egészségügyben racionalizálásra van szükség, de a beteg, idős emberek és a munkából így kiesők többszöri utaztatása nem hiszem, hogy hasznos.”

Van e-mail

 Mint megtudtuk: a háziorvosok továbbra is vehetnek vért, de ennek szállításáról maguknak kell gondoskodniuk. Ennek a költségeit eddig a megyei kórház állta, de mint dr. Csiba Gábor, a megyei kórház főigazgató főorvosa portálunknak elmondta: a labor vizsgálatok költségét finanszírozza az OEP, de az egészségbiztosítástól kapott támogatás nem terjed ki sem a gépkocsivezető, sem a gépkocsi költségére. Eddig ezt a megyei kórház saját zsebből állta, de mint dr. Csiba Gábor emlékeztetett: a megyei és a Szent Ferenc kórházak egyesítésnek gazdasági ésszerűsítés is volt az oka és a "sok kicsi sokra megy" elve alapján meg kellett nézniük, a szállítási költségek mennyire indokoltak és mennyire terhelik az intézmény költségvetését. Kérdésünkre, hogy mekkora összegről van szó, mekkora a megtakarítás, ami miatt ezt a működő rendszert megváltoztatták, nem kaptunk választ. Arra sem, hogy készek-e visszaállítani a május végéig működött rendszert (úgy tudjuk olvasónktól: ennek érdekében aláírásgyűjtés zajlik Miskolcon).

A főigazgató főorvos felvetette viszont: megosztható-e a szállítási költség a háziorvos, a beteg és az intézet között. Megkerestük a Miskolci Háziorvosi Egyesülést, ahol elmondták, ők nem tudják átvállalni ezeket a költségeket, azért sem, mert a finanszírozást a labor kapja, nem a háziorvos. Soltész Rudolf, az egyesület igazgatója azt is elmondta: keresik a megoldásokat, Diósgyőr öt körzetében például az egyik önkormányzati képviselő a képviselői alapjából finanszírozza a szállítás költségeit. De ez sem megoldás – hangsúlyozta –, ezeket a költségeket az egészségügyi alapból kellene fizetni.

ÉM


Az eszközök legyenek ingyen

Vállalható-e a háziorvosok számára az a megoldás, hogy saját maguk szervezzék meg a vérminták szállítását? Van, aki szerint igen, bár a nevét nem adta a cikkhez. Mint mondta: ő egy Miskolc melletti településen rendel, ahonnan a betegeknek még nehezebb bejutni a kórházakba. Ezért is oldják majd meg ezután, hogy ők szállítják a laborba a vért. A kórházi laborokat csak arra kérték, hogy a vérvételhez szükséges eszközöket továbbra is ingyen biztosítsák, erre megkapták az ígéretet – tudtuk meg. A háziorvos azt is elmondta: erre azért van szükség, mert az általuk végzett vérvételt nem finanszírozza az OEP, így, ha az eszközökért is fizetniük kellene, akkor nem tudnák megoldani.


Ki szállíthat vért?

Az is kérdéses: szállíthat-e bárki vért. Dr. Csiba Gábor arról tájékoztatott: a csoportos vérszállításnak van minősített formája. Az egyéni szállítás nem gond, kisebb mennyiséget bárki bevihet vizsgálatra – magyarázta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában