Helyi közélet

2011.06.11. 13:19

Kevés a pénz, oda az iskola

<p>Rudolftelep, Domaháza, Fony - &nbsp;A kistelepülések nem tudják saját forrásból kiegészíteni az állami normatívát.</p>

Különösen a kistelepülések tudják nehezen finanszírozni közoktatási intézményeik fenntartását, ezért különböző átszervezésekre kényszerülnek. Az egyik költségkímélő megoldás, ha két vagy több szomszédos település intézményfenntartó társulást hoz létre. Ez a forma ugyanis több állami normatívát eredményez, hátránya viszont, hogy a kisebb település felső tagozata általában a gesztorintézményhez kerül, és az alsó tagozat mint tagintézmény működik tovább. Ez történt Rudolfteleppel is.

Ez a település korábban Ormosbányával társult, most ezt felbontja, és Kurityánnal szeretne intézményfenntartói szerződést kötni, tudtuk meg Rozlozsnik Jánosné polgármestertől. De még a társulás ellenére sem volt elég az állami normatíva, így Rudolftelepnek havi 470 ezer forintot kellett hozzátenni a pedagógusok béréhez, ehhez jöttek a saját iskola fenntartási költségei. Most engedélyt kaptak arra, hogy visszahozzák iskolájukba az 5. és 6. osztályt (10-12 tanulót), mert a polgármester szerint addig van jövője egy településnek, amíg működik az óvodája és iskolája.

Átadják

Más megoldást választott Domaháza. Mivel a településen már működtet egy tanodát a Dzsi Bhím közösség, az anyagi nehézségek megoldását abban látta, hogy iskoláját 1012-től átadja a közösség fenntartásába. Elek István polgármester lapunknak elmondta: az iskola fenntartása évi 6-7 millió forintjukba került, de amikor társulást hoztak létre az egyik ózdi iskolával, még akkor is évi 3-4 milliót kellett hozzátenni az állami normatívához. A polgármester meglátása szerint a szülők örülnek a tervezett változásnak, hisz szerintük jobban járnak a gyerekek, ha olyan iskolába járnak, amely megkapja az államtól a működéséhez szükséges pénzt. Azt ugyanis tudni kell, hogy az egyházak az állami normatíván kívül kiegészítő normatívát is kapnak, amit már csak egy kevéssel kell kiegészíteniük.

Megszüntetik

Legrosszabb esetben megszűnik a kistelepülés iskolája. Ez történik az abaúji Fonyban is. Ide jelenleg 19 kisdiák jár az alsó tagozatra, a felsősök Abaújszántóra utaznak mindennap a falubusszal. Jövőre azonban már az alsó tagozatot sem tudja fenntartani az önkormányzat, mivel csak 13 diákjuk maradna. Ilyen létszám mellett pedig nagyon sok pénzzel kellene kiegészíteni a normatívát, tudtuk meg Tőzsérné Márton Ida tagiskola-igazgatótól, aki hozzátette: neki talán sikerül nyugdíjba vonulnia, de a kolléganőjének nem lesz munkája, mivel Abaújszántó nem tudja átvenni. Fonyban az utolsó tanévzáró ünnepséget tartják nemsokára.

Akik átadják

Negyven település jelentett be a B.-A.-Z- Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályához valamilyen változást. Fenntartóváltás történik, azaz valamely egyház működteti tovább az oktatási-nevelési intézményeket Miskolcon (5 intézmény), Mezőcsáton, Sátoraljaújhelyen, Selyeben, Homrogdon, Felsődobszán, Edelényben és Hernádszentandráson.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában