Helyi közélet

2011.06.21. 14:51

Harcok és arcok – kiállítás Robert Capa képeiből Sárospatakon

<p>Sárospatak - „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel .” - Robert Capa.</p>

Robert Capa a világ legismertebb haditudósítója, a kitűnő fotóriporter műveiből nyílt kiállítás Sárospatakon a Múzsák Templomában.

A Magyar Nemzeti Múzeum és a MNM Rákóczi Múzeuma időszaki kiállítását Dr. Baji Etelka főosztályvezető-helyettes és Dr. Tamás Edit múzeumigazgató nyitotta meg.

„A híres és az egész világon ismert fotó : A milicista halála (Spanyolország 1936) is szerepel a válogatásban – ismertette Lengyel Beatrix a kiállítás rendezője. A mai napig megosztja a véleményeket, hogy mennyiben beállított a kép. A meglevő negatívok alapján elmondható, hogy az egykori Life magazin magyar haditudósítója a huszadik század, de talán minden idők egyik legnagyobb fotográfusa.

Rendelkezik a kiváló újságíró minden fontos tulajdonságával: szívósság, a szükséges erőszakosság a helyszínekre eljutásban, találékonyság és kapcsolatteremtő képesség. A második világháború frontvonalában a harcokban is mindig az emberit ,az emberségest örökítette meg. Az emberi arcokat, azokat, akik többnyire a háborúk,a harcok ártatlan elszenvedői.

„Ha nem elég jók a képeid, akkor nem voltál elég közel -” ez volt ars poeticája.  Ő pedig közel volt a milicista halálakor, benne volt  a normandiai partraszállás első hullámának vérfürdőjében. A félelmet ismerve, de mégis bátran jelen volt a 20. század közepének valamennyi nagy háborújában . 937 felvételt készített négy földrész huszonhárom országában .

Hivatása közben 1954-ben Vietnámban taposóaknára lépve vesztette életét – mondta róla a művészettörténész.

A kiállítás október közepéig tekinthető meg Sárospatakon a Múzsák Templomában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában