Helyi közélet

2011.06.23. 11:52

Csobaj úgy érzi, magára maradt...

<p>Tokaj, Csobaj - A tokaji testület nem szavazta meg az iskolatársuláshoz való csatlakozásukat.</p>

Csatlakozott volna a csobaji általános iskola a tokaji kistérségi iskolatársuláshoz. Bár az iskolatársulás polgármesterei támogatólag terjesztették elő a kérést, a tokaji testület nem szavazta meg. Májer János polgármester elmondta,  a képviselők arra hivatkoztak, hogy rosszul áll anyagilag az önkormányzat, és nem akarnak még egy terhet a nyakukba venni. Az iskolatársulásba egyábként jelenleg a bodrogkisfaludi, a tiszaladányi és a tiszatardosi iskola tartozik.

Szögi Imre, a csobaji polgármester értetlenül áll a döntés előtt. Mint mondta, csatlakozásuk nem került volna plusz költségébe a tokajiaknak, az ő helyzetük viszont reménytelenné vált. Magukra maradtak.

83 tanuló

– Az oktatás az önkormányzat kötelező feladatai közé tartozik, vagyis muszáj tovább működtetnünk az iskolát – mondta a polgármester. – De nem tudjuk önállóan fenntartani. A református egyházhoz is fordultunk, vegyenek át minket, de nem tudtak fogadni.

Hangsúlyozta, évi 28 millió forintba kerül nekik az iskola és az óvoda. Ha az iskolával csatlakozhattak volna a tokaji társuláshoz, akkor 17 milliót megspórolhattak volna.

Elmondta, 83 gyerekkel zárták a tanévet, nyolc osztállyal működnek, mindössze 9 pedagógusuk van. Ebből is látszik, a költségeket ahol lehet, lefaragták, most már az osztályösszevonás következhetne, de félő, akkor még több gyereket vinnének el a szülők más iskolákba. Egyébként is nagy problémája a falunak, hogy öregszik, az elmúlt négy évben négy gyermek született, az idén egy sem.

– 2007 óta ismerem a költségvetést, azóta minden évben több mint 20 millió forint veszteséget termel az iskola és az óvoda. Kevesebb a gyerek, a költségek nőnek. Ez a két intézmény viszi el a falu pénzét, ha nem kellene működtetnünk, akkor nem állna csőd szélén az önkormányzat.

A miniszterhez fordul

Szögi Imre nem tudja, hogyan tovább.  Az osztályösszevonások után kevesebb pedagógusra lenne ugyan szükség, de az elbocsátásnak is költségvonzata van, azt sem tudná fizetni az önkormányzat. Ha nem találnak megoldást, félő, nem tudják befejezni a következő tanévet, fizetésképtelenné válnak.

Elmondta, most minden attól függ, mennyi önhikit fognak kapni, (az önhibájukon kívül nehéz gazdasági helyzetbe került települések támogatásra pályázhatnak – a szerk.) ám attól tart, hogy ez az összeg nem lesz túl magas. Ha továbbra is reménytelennek érzi helyzetüket, akkor levelet ír a minisztériumnak, tőlük próbál segítséget kérni...

-HM-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában