Helyi közélet

2011.05.30. 19:25

Csak a Zenepalota felében muzsikálnak

<p>Miskolc - A zeneművészeti szakközépiskola még mindig nem költözött vissza a Zenepalotába.</p>

A felújított Zenepalotába már januárban visszaköltözött a Miskolci Egyetem Zeneművészeti Intézete, a másik korábbi lakó, a miskolci önkormányzat fenntartásában lévő Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola azonban még mindig átmeneti helyén, a megyei kórház területén található iskolaépületben működik.

Mint arról már portálunkon írtunk, a Zenepalota korábban az önkormányzat tulajdona volt, de egy telekcsere következtében az épület átkerült a Miskolci Egyetem kezelésébe. A szakközépiskola azért nem költözött januárban, mert az egyetem és az önkormányzat között nem szültett meg az egyezség arról, hogy a középiskola milyen módon kerüljön vissza az épületbe: teljes egészében, vagy csak a zenei oktatása.

Folynak a tárgyalások

A jelenlegi helyzetről érdeklődtünk a két érintett intézmény igazgatójánál, de ők azt mondták, hogy az egyeztetések még folynak. Lenkey Csaba, a szakközépiskola igazgatója elmondta lapunknak azt is, a költözés késésének a PPP-programban épült és megújult épületek felülvizsgálata is az oka. A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis tervbe vette, hogy kivásárolja az érintett ingatlanokat, hogy ne kelljen 20 évig fizetnie az államnak a magas törlesztőrészleteket. Amíg erről nincs döntés, a költözés is várat magára, hiszen a bérleti szerződést befolyásolják az esetleges változások. Az igazgató hozzátette: neki ugyanaz az álláspontja, mint korábban. Úgy szeretnének visszaköltözni a Zenepalotába, ahogy onnan kiköltöztek, tehát „egy az egyben”.

ÉM-HE

Ez történt

  • A miskolci Zenepalota egy ingatlancsere keretében került az egyetem kezelésébe.
  • A város adta át az épülő uszoda területéért.
  • Az egyetem 2004-ben meghirdette az épület bővített konstrukciójú felújítását, ennek része volt a szomszédos telken megépítendő hangversenyterem.
  • Voltak jelentkezők a tenderre, ám végül azért lett eredménytelen a pályázat, mert közben műemlékjellegűvé nyilvánították az épületet, ami jelentősen megdrágította (volna) a felújítást.
  • Az új, 2006-os kiírásban már nem a bővített felújítással számoltak, a tenderre két érvényes pályázat érkezett.
  • A létesítmény felújítása évekig húzódott, míg végül 2008 augusztusában indultak meg a munkálatok.
  • A Zenepalotát az úgynevezett PPP (Public-Private Partnership) konstrukcióban újították föl.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában