Helyi közélet

2010.11.17. 09:04

Szalagavató Tokajban

<p>Tokaj - Ezúttal a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskola végzős diákjai adtak egymásnak randevút.</p>

Az igazi maturandusoknak, az osztályfőnökök tűzték fel a blúzukra, vagy a zakóikra a végzős osztályok tanulóinak járó a szalagot. E  jelkép  azt jelenti, hogy a KIK 141 tanulója, a tizenkettedikesek és tizenharmadikosok a nagykorúság határán állnak.

Bár a tudományokból még nem mérették meg magukat, de minden bizonnyal hamarosan érettségit szereznek, amely után kinyílik  számukra a világ.
Körülbelül tizennyolc évesek, amely az emberei kor legszentebb esztendeje. Nem csak azért, mert ettől az évtől kezdve felnőtteknek számítanak, hanem megadatik számukra a jövő választás  súlyos és felelősségteljes terhe is. Vendéglátósoknak és idegenforgalmisoknak, kereskedelmiseknek és marketingeseknek, üzleti adminisztrációt hallgatóknak és gimnazistáknak kell eldönteniük, hogy merre, hogyan tovább! Maradnak e tovább diákoknak – illetve hallgatóknak, vagy középiskolai bizonyítványukkal indulnak el az élet rögös, kihívásoktól megnehezített útján.
A szalagavató még a választópont, amikor még önfeledt diákok, de fél lábbal már az élet a felnőtté válás részesei. Gyerekek, mert még órákra készülnek, de felnőttek, mert már most kell a saját jövőjükről dönteniük, továbbtanulnak, vagy munkát vállalnak.

Nehéz dolog, hiszen a szakmunka kezdi ismét visszaszerezni régi rangját, a diploma pedig csábító.
A lelátókon megilletődött szülök is fegyelmezetten a könnyeikkel küszködnek. Felsejlenek bennük a különböző beszédek alatt , az eltelt csintalan, de szeretetreméltó gyermekévek. A tanárok nem állják meg könny nélkül a ceremóniát és a táncot, mert érzik, hogy a felfokozott következő félévben, már az érettségire és szakvizsgára való ráhangolás lesz az elsődleges feladatuk, meg a lelki táplálás. Hiszen minden gyereket megvisel az érettségi borzongó eljövetele.  Ilyenkor bizony – bizony tizennyolc év ide, tizennyolc év oda, sokszor eltörik a mécses, a még nem ismert, de annyit emlegetett és démonizált érettségi miatt.
De a hivatalos beszédek, a méltóságteljes be és kivonulás után jön a mindent elmosó feledés, a végzősök búcsúműsora. Ezek a percek az önfeledtek, amikor nem számít a szerelmi bánat, a hétfői dolgozat, csak a pillanat. Talán ezért olyan kellemes és emlékekre sarkaló a szalagavató!  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában