Helyi közélet

2010.11.14. 16:30

Hibridhajtású mozdony a lillafüredi kisvasúton

<p>Miskolc - A világ első keskeny nyomközön járó, hibridhajtású mozdonyát állították üzembe a lillafüredi erdei kisvasúton. Az energiahatékony és környezetbarát mozdony teljes egészében magyar tervezők munkája. A lillafüredi kisvonat vasárnap éppen 90 éves, az évfordulót az üzemeltetők az új mozdonnyal ünnepelték. A fejlesztést egy uniós pályázat segítségével valósították meg.</p>

Vasárnap közlekedett először menetrend szerint a világ első olyan kisvonata, amelyet hibridhajtású mozdony húz. A fejlesztés teljes egészében magyar mérnökök munkája. Mátrai Imre, a Lillafüredi Állami Erdei Vasutak (LÁEV) üzemigazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta, egy uniós pályázatnak köszönhetően megújulhatott alillafüredi kisvasút, ennek része az új mozdony, amelyen a vontatási energiaforrás egy dízel-villamos gépcsoport, valamint egy lítium-vas-foszfát akkumulátortelep. A meghajtást forgóvázanként egy-egy vízhűtéses vontatómotor végzi.

Akisvonat Miskolcról a Bükkbe, 14 kilométeres szakaszon jár. A mozdonyból egyelőre ez az egy példány létezik. A vezetőfülke tágasabb a korábbiaknál, a hibrid hajtásnak köszönhetően a mozdony környezetkímélő. Rónai Attila, az egyik tervező a Független Hírügynökség elmondta, egyes szakaszokon a vezető leállíthatja a dízelmotort és akkumulátoros üzemben közlekedhet, völgymenetben, fékezéskor pedig az energiát visszatáplálja az akkumulátorba. Ezzel az üzemanyagnak akár a húsz százalékát is megspórolhatják.

A környezet védelme azért is fontos szempont, mert a kisvonat természetvédelmi területen közlekedik, alatta ivóvízbázis van. A mozdonnyal a téli időszakban az utasok hétvégenként találkozhatnak a lillafüredi kisvasút vonalán.

- Független Hírügynökség -


A 90 éves kisvasút ajándékot kapott

eszak | 2010.11.14 14:31
Miskolc - Több, mint százan várták, hogy elinduljon első útjára a kisvasút új hibrid mozdonya vasárnap.

90 éves a lillafüredi kisvasút

eszak | 2010.11.12 14:39
Miskolc - A Lillafüredi kisvasút vasárnap ünnepli 90. születésnapját. Ebből az alkalomból üzembe állítják a közelmútlban elkészült hibrid mozdonyt, amely november 3-án kapta meg a műszaki engedélyt.

Levizsgázott a LÁEV hibrid mozdonya

boon | 2010.11.04 14:27
Miskolc - A LÁEV mozdonya sikeres vizsgát tett, újra közlekedhet. érdekesség, hogy a színe az egykoron Lillafüredre közlekedett, manapság Budapesten, a Gyermekvasúton lévő motorvonat kékje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában