Helyi közélet

2010.11.03. 16:38

A gyermekek valóban látják a szellemeket?

<p>Nemrégiben az egyik ismerősöm mesélte, hogy a kétéves kislánya többször mesélte, hogy idegen nénit szokott látni, akinek nincs szeme. Majd ezt követően egy beszélgetés alkalmával derült ki, hogy a lakásuk helyén korábban látássérülteket foglalkoztató gyár állt.</p>

A szem nélküli néni

Egy családi összejövetelen jött szóba egyik ismerősünk története, aki elmesélte, hogy a kétéves kislánya többször mondott már ijesztő dolgokat. Az egyik lefektetéskor például meredten bámulta kislánya a plafont, majd amikor rákérdezett, hogy mit néz, a gyermek elmondta, hogy ott van egy néni, akinek nincs szeme és őt nézi. Ekkor nem tulajdonított neki túl nagy jelentőséget, de néhány napra rá újból a plafont bámulta a gyermek, majd ismét elmondta, hogy látja a nénit, de most egy bácsi is van vele nagy szemüvegben. Ismerősöm még ekkor sem tulajdonított nagy jelentőséget a történteknek, de miután az egyik barátja elmondta neki a sztori hallatán, hogy lakásuk helyén korábban látássérülteket alkalmazó gyár állt, már a hideg futkosott a hátán.

A társaságunkban ekkor vetődött fel a téma: a gyermekek látják a szellemeket? Mivel volt óvónő közöttünk, megtudtuk, hogy gyakori a gyermekeknél, hogy olyan dolgokról számolnak be, amelyek a felnőttek számára fedve maradnak. Viszont erről nem állítható tejes bizonyossággal, hogy szellemekkel kerülnek kapcsolatba, sokkal inkább az élénk fantázia számlájára írható.

A szellembarát kisfiú?

A gyermekpszichológusok is azon a vélekedésen vannak, hogy az élénk fantázia a valóság és a televízióban látott és tapasztalt dolgok kettéválasztása gyermeki korban nem mindig válik élesen ketté. Arról nem is beszélve, hogy a magányos gyermekek többször veszik magukat körül képzelt barátokkal, akikkel beszélgetni is szoktak. Ez utóbbit támasztja alá egy másik ismerősünk története, akinek a keresztlánya beszélget rendszeresen egy általa csak Gerinek nevezett kisfiúval. Sokszor, amikor a szülők nem figyelnek csöndre inti a „láthatatlan” kisfiút.

Nincs ebben semmi rendkívüli!

Fölvettük a kapcsolatot a nyíregyházi Ica boszival is, aki elmondta, hogy vannak gyermekek, akik fogékonyabbak a szellemvilágra, így nem szabad lebecsülni azokat a gyermekeket, akik az általunk is említett esetekről számolnak be. - Ahogy a felnőttek között is van olyan, aki látja a szellemeket, úgy a gyerekeknél sincs ez másként, de később ezt kinövik, ha nem foglalkoznak velük, hiszen kevés az az idő, amikor fogékonyak még a szellemvilágra – mondta el Ica boszi.

Nem állítható teljes bizonyossággal tehát, hogy a gyermekek valóban látják a szellemeket, de a furcsaságokat tapasztaló szülőknek talán egy jó tanács, ha lerajzoltatják gyermekükkel az általa tapasztalt dolgokat, s azzal felkeresnek egy gyermekpszichológust vagy egy spiritisztát. Kinek melyik tetszik.

Ha Ön is tapasztalta már az általunk érintett témát saját vagy akár ismerőse gyermekén, ossza meg azt velünk fórumunkon!

-M.I.-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában