Helyi közélet

2010.10.16. 17:40

Megelevenedtek a fotográfiák

<p>Miskolc - Katonák szállták meg a Robert Capa kiállítást a Miskolci Galériában</p>

A II. Világháborús Amerikai Katonai Hagyományőrző Egyesület jóvoltából Robert Capa képei keltek életre szombaton a Miskolci Galériában. Az egyesület térberendezéssel, korabeli tárgyakat, ruhákat és eszközöket felvonultató kiállítással, valamint bemutatókkal tette emlékezetessé a világhírű fotográfus munkáiból rendezett tárlatot. A látogatók szemügyre vehették a normandiai partokat rohamozó Nagy Vörös Egyes hadosztály katonáinak, és a szintén Normandiában harcoló 101-es légideszant hadosztály ernyőseinek egyenruháit és felszereléseit. Akit érdekelt, hogy milyen fegyverekkel szálltak partra az Omaha partszakaszon, miket hordtak magukkal az ejtőernyősök, milyen volt az M1 Garand, vagy a híres Thompson-géppisztoly a helyszínen két előadás keretében tudhatta meg – tájékoztatott Vass Nóra, múzeumi kommunikátor, szervező. A Capa kiállításhoz igény szernt további programok kapcsolódnak, például 7-12. évfolyamos diákok számára rendhagyó történelemórát rendeznek rfilmvetítéssel egybekötve.

Fiúról apára száll

Az egyesület tagja az ország számos szegletéből érkeztek, Siófoktól Balassagyarmatig – mondta el Snoj Péter, aki a bemutatót kommentálta. Jellemzően „fiúról apára száll” a hobbi, a gyűjtőszenvedély a tagok között – tette hozzá. A fegyverek eredeti, hatástalanított darabok, főként a Távol-Keletről, Japánból kerültek a szorgos kutatókhoz. Leginkább nyáron tartanak bemutatókat, ezek között szerepel hadijáték is, melyeken vaktölténnyel játszák el a híres csatajeleneteket. Nemcsak a harci technika és ruházat vonult fel, a katonák legapróbb használati tárgyait is kézbe lehetett fogni és funkciójáról kimerítő tájékoztatást tudtak adni az egyesület jelenlévő tagjai. Az egésznapos programban Kölyöksziget, kreatív játszóház és Mesterkedő képzőművészeti szakkör is helyet kapott. A Robert Capa kiállítás november 8-ig tekinthető meg a Miskolci Galériában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában