Helyi közélet

2010.10.14. 18:18

"Kilógatással" fenyegették a kamaszokat a kövesdi rendőrök

<p>Miskolc - A kérdés: keményebbre vették a figurát a rendőrök, mint kellett volna?</p>

Kényszervallatás miatt állt a bíróság elé csütörtökön reggel két mezőkövesdinyomozó, harmadik társuk ellen hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt folyik a büntetőeljárás.

A vád szerint a mezőkövesdi nyomozók egy rongálás ügyében ismeretlen tettes ellen nyomoztak, amiben a szálak az egyik helyi középiskolához vezettek. A nyomozók bementek az iskolába, és anélkül, hogy a szülőket vagy a tanárokat értesítették volna, magukkal vittek onnan a kapitányságra két tizenhét éves srácot, akiket úgy hallgattak ki, hogy nem volt mellettük szülő vagy jogi képviselő. A két fiúval külön-külön beszélgettek el a nyomozók, akik a kelleténél jobban beleélték magukat a kemény vidéki zsaru szerepkörébe: azzal próbálták vallomásra bírni a vélt elkövetőket, hogy kilógatják őket az ablakon, majd mikor ez nem használt, néhány pofon is elcsattant. A kihallgatási technika azonban nem bizonyult eredményesnek: bár mindkét fiú ugyanazon a tortúrán ment keresztül, vallomást egyikükből sem sikerült kicsikarniuk a rendőröknek. A fiatalkorúakkal szemben alkalmazott kényszerintézkedésről – előállításukról – jelentést kellett volna készítenie a nyomozóknak, azonban ezt sem tették – mint mondták, azért nem látták szükségesnek, mert ők nem „előállították” a két fiút, hanem „megkérték” őket, hogy tartsanak velük, ők pedig erre önszántukból ráálltak.

Arról, hogy a fiatalkorúak eltekintenek a jogi képviselő illetve a szülői jelenléttől, nyilatkozniuk kell. A rendőrök aláíratták az erről szóló passzust a srácokkal, ám az abban szereplőknek éppen az ellenkezője volt igaz: a fiatalok kifejezetten kérték, hogy telefonálhassanak szüleiknek, ám ezt az eredményorientált nyomozók nem tették lehetővé számukra. A két nyomozónak a kilógatós-pofozkodós vallatás, míg harmadik társuknak e hamis tartalmú közokirat aláíratása miatt kell a bíróság előtt felelniük. A srácok szabadon bocsátásuk után azonnal beszámoltak szüleiknek a történtekről, majd látleletet vetettek fel, aztán feljelentést tettek a nyomozó ügyészségen.

Az első tárgyalási napon a bíróság meghallgatta a rendőröket, akik tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését, és a két fiút is, akik most is csak ugyanazt állították: bizony-bizony a rendőrök agresszívebben kíváncsiskodtak a kelleténél. A bíróság előtt tett vallomást a középiskolában dolgozó iskolatitkár is – ő volt az egyetlen, akinek a zsaruk szóltak, hogy magukkal viszik a fiatalokat. Az ügy még folytatódik, a későbbiekben visszatérünk a fejleményeire.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában