Helyi közélet

2010.10.05. 17:50

Hődíj: a megosztó költségmegosztó

<p>Miskolc - Költségmegosztó alapján fizetik a hődíjat a panellakásokban; a megosztó azonban megosztja őket is.</p>

Nem csoda, hiszen akadnak szerencsésebbek, akiknek be sem kell kapcsolniuk a radiátort ahhoz, hogy kellemes hőmérséklet legyen az otthonukban. Másoknak azonban – az alsóbb emeleteken élőknek – viszont fűteniük kell, hogy ne fázzanak. Emiatt nekik a számlájuk is többszöröse lehet, mint azoknak, akik a lakásban lévő csövek, a felszálló hő illetve a lakások körbefűtése miatt kevesebbet kell, hogy fűtsenek.

Egyik olvasónk levelében erre panaszkodott: „...mire a földszinti lakásokhoz ér a fűtési energia, a hőmérséklet 17-18 fokon van a lakásokban, míg a 10. emeleten 28 fokos. Így a földszinti lakások, hogy elérjék a 21-22 Celsius-fokot bekapcsolják a radiátorokat. Ezeken a radiátorokon nem hitelesített költségmegosztók vannak elhelyezve, aminek a leolvasott egységei szerint kiszámolják a lakások légtérfogat szerinti fogyasztását. Miért hitelesítés nélküli költségmegosztó készülékek által mért adatok után szed be a MIHŐ pénzt?” Azt is leírta: „... azokban a lakásokban, ahol a radiátorok nincsenek bekapcsolva, meleg van anélkül is. A földszinti lakások, ahol nincs felszálló hő, csak a radiátorok adják a fűtést, költségmegosztó által mért adatok szerint fizetik a felhasznált hőt, amiben benne van a be nem kapcsolt radiátorok méretlen, környezetbe kiengedett hő költségei is.

A panaszos kérdését a MIHŐ Kft-hez továbbítottuk, ahol Korózs András ügyvezető igazgató a következő választ adta: Az idényvégi elszámolás esetében a költségosztás olyan elszámolási technika, amit nem a MIHŐ Kft. végez, hanem a lakóközösséggel szerződött vállalkozó. Az idényvégi, költségosztással történő elszámolás során a cég feladata, hogy a lakóközösségi képviselő által rendelkezésre bocsátott, aláírásával hitelesített adatok alapján elkészíti az elszámoló számlákat – magyarázta. Ezért, a felhasználók részéről történő bármely költségosztással kapcsolatos észrevétellel célszerű a társasházi képviselőt felkeresni – hangsúlyozta.

A fűtési költségosztó készülék nem hitelesített mérőeszköz – folytatta – azonban alkalmas arra, hogy az egyes lakások valódi hőfogyasztásának arányait megmutassa. A lakások épületen belüli elhelyezkedése befolyásolja a hőfelhasználást: a földszinten, a szélső lakásokban a hőfogyasztás mindig több lesz, mint egy középen elhelyezkedő, több oldalról védett középső lakásé, ezért az építészeti okokból adódó különbség indokolttá teszi a korrekció alkalmazását – tudtuk meg. A költségosztás kialakításáról, a korrekció mértékéről a társasházak és a lakásszövetkezetek közgyűlés keretein belül döntenek – hangsúlyozta.

A MIHŐ Kft. ügyvezetőjétől azonban azt is megtudtuk, hogy a költségmegosztás változni fog, a szabályozásról szóló rendelet ugyanis most van a kormány előtt.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában