Helyi közélet

2010.10.20. 09:12

Folytatódott az Idősek hete rendezvénysorozat

<p>Tiszaújváros - Kopjafa koszorúzáson vehettek részt az érdeklődők a Nyugdíjasok Parkjában. Erre az eseményre a Kassai Szenior klubból is érkeztek vendégek.</p>

Az Idősek hete rendezvénysorozat alkalmából megkoszorúzták a barátság szimbólumát a kopjafát, melyet Bráz György polgármester is megtisztelt jelenlétével. Danhauser Sándor a Tiszaújvárosi Nyugdíjas Egyesület vezetője az ünnepség jelentőségéről beszélt.
- Öt évvel ezelőtt a csíkszeredai barátainktól ajándékba kaptuk ezt a kopjafát. Azóta minden évben eljövünk ide, hogy megkoszorúzzuk ezt a jelképet. Ha eljövünk ide itt a hétköznapokon is együtt vagyunk a határokon túl élő barátainkkal - mondta Danhauser Sándor.
Bráz György  méltatta az ünnepség fontosságát és azt, hogy bár merre is vagyunk a világban fogjuk egymás kezét. - ez a nap legyen megerősítése annak, hogy összetartozunk.
A rendezvényre kassai barátaink is ellátogattak. Friedrich Teréz a Kassai Szenior Klub vezetője is a vendégek között volt.  - A mai koszorúzás nekünk a békét, a szeretetet, az együttérzést jelenti a Tiszaújvárosi Nyugdíjas Egyesület és a Kassai Szenior Klub között. Az ilyen rendezvények erősítik a partnervárosi kapcsolatokat. Minden évben örömmel fogadjuk a meghívást, amit mi is szeretnénk viszonozni. Értékelnénk, ha Karácsony előtt eljönnének és megnéznék a kivilágított Kassát. Reméljük 2013-ban vendégül láthatjuk a Tiszaújvárosiakat, amikor is Kassa lesz Európa kulturális fővárosa - mondta Friedrich Teréz, majd megkoszorúzták a kopjafát.
Ezen a délutánon egy közös főzésre is sor került az Őszirózsa Nyugdíjas Klubban, ahol  Tiszaújváros szépkorúi gyűltek össze, és főztek közösen. Ezt az alkalmat már mindannyian nagyon várták, hiszen ilyenkor együtt lehetnek, beszélgethetnek és közösen tölthetnek egy szép délutánt. Főtt a paprikás krumpli, a gyöngyös káposzta és közben házi süteményt, házi bort kínálgattak.
Másnap, pénteken sor került az 50, 60 évvel ezelőtt tett  házasságkötési fogadalmak megerősítésére.
Németh Istvánné szerint nagyon sok türelem kell egymáshoz. - A megértés az egymás iránti megbecsülés elengedhetetlen egy házasságban. Ötven év alatt nagyon sok minden  történik. A sok nehézség aztán össze csiszolja az embert. Mi mindig küzdöttünk és csak egymásra számíthattunk.  Az elnézések, a szeretet, a megbocsájtás az, ami két ember kapcsolatát összetartja. A szerelem egy idő után elmúlik és aztán jön a szeretetet. Ez az, ami a sírig elkísér minket - mondta Németh Istvánné.
A következő pár is féltő gonddal vigyázta egymás lépteit.
Répási Lajos könnyeivel küzdött, ezért felesége mesél a jó házasság titkáról. - Szerintem a megértés az, ami összetart egy házasságot. Tűrni kell egymásnak. Nekünk is mint minden párnak voltak nehézségeink, de kinek nincsenek? Ha két ember szereti egymást le tudja küzdeni ezeket a problémákat. Mi mindig csak a jóra emlékezünk. Persze a rosszakat sem felejtjük el, csak félre tesszük - mondta Répási Lajosné.
Harmadik aranylakodalmas párunk nagyon népszerű Tiszaújvárosban. Danhauser Sanyi bácsi is 50 éve, él együtt párjával. - Ötven év nagyon szép idő. Ezt házasságban megélni komoly teljesítmény. Az az igazság, ahhoz, hogy ezt el tudjuk érni, sok minden kellett. Első sorban megértés, tisztelet,  tolerancia, amely manapság a fiataloknál hiányzik. Mi elmondhatjuk, hogy örülünk annak, hogy megértük együtt ezt az 50 évet - fejezte be Sanyi bácsi.
Gyémánt lakodalmat is ünnepeltünk. Juhász Józsefné és férje 60 évvel ezelőtt mondta ki a boldogító igent. - Mi nagyon szépen éltünk. ( és közben sír) Sok mindenen mentünk keresztül a 60 év alatt. Jó is volt rossz is volt, de kibírtuk, együtt vagyunk, és együtt öregedtünk meg. Ez a mi életünk - folytatni már nem tudja, mert annyira elérzékenyült, ezért férje mesél tovább: - Valóban szép életünk volt, és ezt nem csak úgy mondom. 60 év nagyon hosszú idő. Ahhoz, hogy két ember ezt együtt meg tudja élni, figyelni kell egymásra, bízni kell egymásban. Ha kell tudjunk egymásra támaszkodni. Van két szép gyermekünk, unokáink, és dédunokánk. Ez az, ami nagy-nagy öröm az életben - emlékezett vissza Juhász József.
Sok- sok évvel ezelőtt ezek a párok elindultak egy közös úton. Péntek délután ennek a boldog életnek a megkoronázásán vehettünk részt. Ezen a napon vállalták, hogy megerősítik ezt a köteléket, és azt a fogadalmat, amit fél évszázaddal ezelőtt egymásnak ígértek Ők bizonyították az esküjüket, amit házasságkötésükkor tettek.
- F. Bacsó Bea, fotó: Kelemen Tamás -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában