Helyi közélet

2010.10.19. 10:09

Felújítják az árvízben sérült utakat

<p>Miskolc, Felsőzsolca - A rendelkezésre álló összeg többszörösére lenne még szükség az összes kár kijavítására.</p>

A júniusi árvíz során jelentősen megrongálódtak a közutak a megyében. A 3-as főút egy bizonyos szakaszának felújítása nemrégiben kezdődött el.

Felsőzsolcánál a Shell kút előtti résznél a forgalmi sávot állítjuk épp helyre, padkát építünk, a szalagkorlátot javítjuk – mondta az Észak-Magyarországnak Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeltetési osztályvezetője. Folytatta: Arnót felé haladnak, ott az alámosás miatt rongálódott utat javítják. Gesztely lesz a következő állomás. Felsőzsolcánál útátvágás történt az árvíz idején, azt is helyreállították Alsózsolca irányába, a város belterületén a körforgalomnál is aszfaltoztak. Több helyen sérült a közműútvonal, azokat is igyekeznek helyreállítani. Több helyen süllyedt meg az út a közműveknél, ezek javítása tavasszal indul, de ha valahol beszakad, akkor soron kívül állítják helyre.

Az idén 115 millió

– Az M30-as körforgalmánál Felsőzsolca felé is alámosta a víz az utat, ezt is megpróbáljuk javítani, de még kérdéses, engedi-e az időjárás – fogalmazott a szakember. – Ha nem, akkor tavasszal térhetünk rá vissza.

Szilvai József Attilától még megtudtuk, az árvíz idején sérült utak helyreállítására megyénkben 115 millió fordítanak az idén. Ezen kívül az éves feladattervben elkülönített összegből is átcsoportosíthatnak összegeket, például a burkolathibák javítására, az árkok, a padkák rendbetételére. Hozzáfűzte, nagyságrendileg a többszörösére lenne még szükség az összes kár kijavítására. Az ilyen típusú feladatok elvégzése mindenképpen állami vagy európai uniós támogatást igényelne.

–Még elég sok sérülés van, például az útleszakadások, ezeknek a tervezése már elkezdődött. A legtöbb útszakasznál a kivitelezéshez szükséges tervek várhatóan még idén elkészülnek, ugyanakkor a teljes körű kivitelezési és javítási munkák több helyen csak jövő tavasszal indulhatnak el – mondta. Még hangsúlyozta, közeleg a tél, ezért hamarosan le kell állni a javításokkal, így csak tavasszal tudják majd tovább folytatni a munkát.

ÉM-HM


 Miskolc és Felsőzsolca: közösen

Az árvíz során sérült felsőzsolcai híd kapcsán Rogosz Sándorné, a városüzemeltetési osztály vezetője még szeptemberben elmondta, a vis major alapból igényeltek rá pénzt. Előrelépésről most sem tudott beszámolni: a pályázattal kapcsolatosan a Belügyminisztérium még nem döntött.

– Tekintettel arra, hogy a bekötő út a hídig a miskolci önkormányzat tuljadona, a híd után viszont a felsőzsolcai önkormányzat a közút tulajdonosa, ezért a döntést követően egyeztető tárgyalást kezdeményezünk Felsőzsolcával a híd és az útpálya helyreállításával kapcsolatosan – mondta az osztályvezető. Hozzáfűzte: mind a híd bontása, mind átépítése a létesítési engedély birtokában történhet meg – a pályázat jelenlegi helyzetéből adódóan – valószínűen már csak a jövő évben.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában