Helyi közélet

2010.10.01. 08:34

Esély az együttműködésre, fejlődésre - Interjú Orbán Viktorral

<p>Miskolc - Most vagy soha, ezt üzenem a miskolciaknak – mondta Orbán Viktor, az Észak-Magyarországnak adott interjújában.</p>

A miniszterelnök Miskolcon járt. Természetesen a vasárnapi önkormányzati választásra célzott a fenti mondatával, hozzátéve, hogy az elkövetkezendő évtizedek utolsó esélyét mulasztja el a város, ha nem a változásra szavaz.

- Miként látja Miskolc helyzetét és esélyeit ma?

Orbán Viktor:Miskolc kitűnő adottságokkal rendelkező város – autópálya, egyetem, ipari kultúra, szép környezet, megfelelő méret – és mégsem sikerült új, meghatározó fejlődési pályára állnia húsz év alatt, valahogy nem sikerült azt elérni, amit gyengébb adottságú városoknak is sikerült. Mára – úgy látom – felélte lelki és anyagi tartalékait is a város, ezért égető szükség van a változásra, új városvezetésre. Ugyanakkor én is rossz néven venném, ha Pestről akarnák megmondani, hogy mit csináljunk itt, vidéken. Most is a miskolciaknak kell döntést hozniuk, és új elképzelésekkel előállniuk, és ígérem, ezekhez partner lesz a kormány.

- Sokan úgy látják, hogy megyénk legelmaradottabb térségein csak célzott kormányzati programokkal lehet segíteni. Lesznek ilyenek?

Orbán Viktor: Ez az igény mindenképpen indokolt, ugyanakkor látni kell azt is, hogy van egy fel nem cserélhető sorrend: a célzott program mindaddig nem segít, amíg az országban az általános gazdasági környezetet nem tudjuk jelentősen javítani. A célzott fejlesztési programokra ezután kell sort keríteni, és szükség van egy jól megtervezett és kivitelezett közmunkaprogramra is. Ahhoz azonban, hogy egy elmaradott térség fejlődésnek induljon, szoros együttműködésre van szükség a kormány és az önkormányzat között.

- A megye és Miskolc jövője szempontjából központi kérdéssé vált a cigányság helyzete. Ön milyen megoldási lehetőségeket lát?

Orbán Viktor: Mindenki jól tudja, hogy átfogó és hosszú távú megoldást csak évtizedek távlatában lehet elérni. De ez nem jelenti azt, hogy most és azonnal nem kellene cselekedni! Az első és legfontosabb feladat, hogy végre nyíltan és őszintén beszéljünk erről a kérdésről, mert cigánykérdés van Magyarországon, és nem szabad letagadni a valóságot, ahogy az előző kormány és politikai támaszai tették. A második, hogy helyre kell állítani a bizalmat a cigány és nem cigány emberek között. Ennek legelső feltétele, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartani, azaz például nem lophat senki. A harmadik és nagyon fontos lépés: tudatosítanunk kell a cigányságban, hogy számítunk rájuk, a jövőjük fontos az országnak, ugyanis a cigányság iskoláztatásában, képzésében én nagy fejlődési lehetőséget látok az egész ország számára. Ezért is fogunk továbblépni azon az úton, amit a kötelező iskolába járással kezdtünk, afelé, hogy minden cigánygyerek szerezzen szakmát. A megye szerencséje, hogy egy helyi kötődésű, kitűnő politikus, Balogh Zoltán államtitkár foglalkozik ezekkel az ügyekkel.

- Hogyan látja a közbiztonság helyzetét az ózdi nemzeti konzultáció után majd öt hónappal?

Orbán Viktor: Számomra és a kormány számára az ózdi közbiztonsági konzultáció rengeteg ötletet adott, amelyek nagy részét meg is valósítottuk mára. Életbe lépett számos új jogszabály, például a kis értékű lopások elzárással való büntetése. Tény, hogy még 3500 rendőr hiányzik az utcákról hazánkban, és ezt nem lehet egyik napról a másikra pótolni. De a megyében elértük, hogy napi átlagban ötvennel több rendőr teljesít szolgálatot, már június elejétől. Oda koncentrálunk leginkább, amely településeket a helyi vezetők különösen veszélyeztetettnek nyilvánítanak.

- Mi késztette arra, hogy beszálljon a miskolci választási küzdelembe?

Orbán Viktor: Azért jöttem, hogy együttműködést ajánljak, mert Miskolc számára sokévnyi stagnálás után óriási kiugrási esély az, hogy a megye, a város és az egyetem egy irányba húzhat és együttműködhet az őket támogató kormánnyal. Ezt a döntést azonban én nem hozhatom meg, a miskolciaknak viszont adott ez a lehetőség: remélem élni fognak vele.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában