Helyi közélet

2010.10.12. 18:06

Agyonverte, mert szerette

<p>Miskolc, Ózd - Számtalanszor bántalmazta élettársát, míg a lány végül belehalt az utolsó verésbe.</p>

Egyelőre nem jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a B.-A.-Z. Megyei Bíróság dr. Péter Zoltán vezett tanácsa azt az ózdi férfit, aki két évvel ezelőtt olyan brutálisan megverte élete párját, hogy az belehalt a bántalmazásba. A férfit – a bíróság döntése értelmében – legközelebb harminc év múlva lehet feltételesen szabadlábra bocsátani. Az ügyész elfogadta az ítéletet, de a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Féltékeny volt a vádlott

A férfi nem most ült először a vádlottak padján, erőszakos bűncselekmények miatt már legalább háromszor elítélték: van ellene egy kiszabott másfél éves börtön, egy egy év öt hónapos és egy tíz hónapos szabadságvesztés – felelt már maradandó fogyatékosságot okozó testi sértésért, zaklatásért, személyes szabadság korlátozásáért, könnyű és súlyos testi sértésért. Most különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés volt a vád. A bűncselekmények zömét élete szerelme ellen követte el, aki tizenöt évesen gyereket is szült neki.

Mondhatnánk, hogy a lány maga írta alá halálos ítéletét, amikor tizennégy évesen odaköltözött a nála csaknem húsz évvel idősebb, brutális férfihoz, aki már a kapcsolatuk kezdetétől fogva irracionálisan féltékeny volt rá, s emiatt gyakran bántalmazta. A legutóbbi nagy verés során, 2008. júniusában eltörte a lány karját, arc- és mellkasi zúzódásokat okozott neki, a haját tépte. A féltékenysége azonban ettől sem csillapult, legközelebb 2008. októberében támadt rá a férfi, aki eleinte kézzel verte a korábbi bántalmazásból még jószerivel fel sem gyógyult lányt, majd egy harminc centi hosszú, 3-4 centiméter átmérőjű husáng került a kezébe, s azzal ütlegelte tovább. Amikor a lány eszméletét vesztette, felfektette az ágyra, majd tanakodni kezdett, mitévő is legyen. Másfél óra múlva ment át a testvéréhez, hogy hívjanak mentőt a lányhoz, a mentők azonban csak azt tudták megállapítani, hogy a halál régen beállt, segíteni nem volt alkalmuk.

Számtalan sérülés az agyonvert lányon

Az orvosszakértőnek nem volt egyszerű dolga, amikor a lány sérüléseit számba vette, mivel egy területen több ütés is csattanhatott. Becslései szerint a lány testén 65-75 – ebből 30-40 bottal mért –, ütésből, rúgásból származó sérülés volt, melyek döntő többsége nagy erejű lehetett, 15-20 ütés azonban igen nagy erejű volt. A lány kétoldali sorozat-bordatörést, áthatoló lépsérülést, halántéki, tarkótáji és nyaktájéki sérüléseket szenvedett, melyekbe szinte azonnal belehalt. Az elkövetés módja annyira brutális volt, hogy a férfit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt ítélte el a bíróság. A tanács tanúként meghallgatta a vádlott testvérét, aki azt állította, nem észlelte, hogy a lány kábítószeres lett volna, mint ahogy azt a vádlott állította, de az állítólagos csábítót is, aki tagadta, hogy bármi köze lett volna a lányhoz. Őt egyébként a vádlott korábban folyamatosan fenyegette vélt megcsalatása miatt, ez ügyben kapott zaklatás miatt egy év öt hónap börtönt. Az elmeszakértő megállapította, hogy nem volt szó kóros indulatról, gyengeelméjűségről, beszűkült tudatállapotról, egyszerűen gyengült kritikai funkcióval, „laza fékrendszerrel” rendelkezik a férfi. Ezért kellett élettársának az életével fizetnie.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában