Helyi közélet

2010.10.02. 15:44

A makettektől a kész házig

<p>Felsőzsolca - Az árvíz óta épült, vadonatúj házban is járt Felsőzsolcán a belügyminiszter és a miniszteri biztos pénteken.</p>

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter és dr. Bakondi György miniszteri biztos első felsőzsolcai útja a Kós Károly Egyesülés Projektirodához vezetett, ahol tájékozódás után megnézték azon házak makettjeit is, amelyek első igazi változatai is állnak már. A vendégek népes kisérettükkel és a médiumok képviselőivel panorámabusszal kanyarogtak az önkormányzat épületéhez. Ott Fehér Attila polgármester köszöntötte a „rangos vendégeket”, majd a legfrissebb adatok birtokában jelentést adott. Ezek szerint a város önkormányzata már 100 millió forintot átutalt az állami újjáépítési támogatásból azoknak az árvízkárosultaknak, akik a lakásvásárlást választották. Az elkövetkezendő hetekben pedig, az adásvételi szerződések beérkezésének függvényében, további 400 millió forint kifizetése várható. A polgármestertől megtudtuk: 71 károsult döntött új ház építése mellett (ebből 14 a könnyűszerkezetes), 50-en választották inkább a lakásvásárlást, többnyire Miskolcon. A lakásvásárlók nem csak a támogatás 50 százalékát, hanem a teljes összeget megkaphatják, az önkormányzata azonban minden lakásvásárlásnál független értékbecslőt rendelt ki. Az újabb statikai vizsgálatok további 19 házról állapították meg, hogy lakhatatlan vagy gazdaságosan nem javítható, így a bontásra ítélt házak száma 202-re nőtt. Összegzésül a polgármester kijelentette: az újjáépítésre adott október végi határidőt tartani tudják, minden árvízkárosultnak lesz hajlék a feje fölött.

Könnyek a szemekben

Kilenc jelen lévő árvízkárosultnak, akik már megkapták az új lakás vásárlásához az állami támogatást, egy-egy emléklapot nyújtott át belügyminiszter. A támogatottak között volt fiatal (kisgyermekes) és egészen idős is. Amiben nem különböztek: valamennyien meghatottan fogadták a kézfogással járó jó kívánságokat.

Kis közjáték

A panorámabusz újabb körutat tett Felsőzsolcán, így láthattuk: ahol a zord idő ellenére szinte minden utcában folyik az építkezés. A gyalogosan megtett néhány méteren a Mátyás király 35-ből a vendégsereg elé lépett egy asszony, s egyenesen a belügyminiszterhez intézte szavait. Behívta (volna) egy kávéra, nézné meg közben, hogy a kívülről jó kinézetű háza belül szinte lakhatatlan, s mégsem kap rá állami támogatást. A belügyminiszter intézkedett, kérte, minél hamarabb vizsgálja felül egy statikus az asszony kérését, valóban lakhatatlan-e a háza.

Az 54. szám alatti takaros, vadonatúj ház előtt megtörtént a jelképes kulcsátadás is. A kétgyermekes házaspár a Máltai Szeretetszolgálat segítségével már be is rendezkedett. A vendégjárás ugyan szó szerint nyomot hagyott a renden, de a családfő erre csak legyintett: „Az legyen már a mi legnagyobb bajunk!”

„Az idő tudja”

Az utcán, az átadott új ház előtt adott lehetőséget az újságírók számára a belügyminiszter, hogy feltegyék kérdéseiket. „Edelény polgármestere azért aggódik, mert az idei árvízmeggyengítette a gátat, s azóta sem erősítették meg. Mire számíthatnak az edelényiek, mikor látnak hozzá a védművek építéséhez?” – érdeklődtünk az Észak-Magyarország olvasói nevében.

„A védművek építése folyamatban van, nemcsak Edelény térségében, hanem végig a Sajó és a Hernád mentén. Az a célunk, hogy az eddigi legmagasabb árvízi magasságú ártól is védve legyenek a környékbeli települések. Az eddiginél magasabb és jobb védművekre van szükség, amelyek megépítéséhez idő kell. Az átázott töltések, gátak kiszáradását azonban mi nem, csakis az idő tudja elvégezni ” – kaptuk dr. Pintér Sándortól választ.


 További résztvevők

Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat elnöke            

Dr. Bálint Krisztián, a BM Építésügyi Főosztály helyreállítási koordinátora

Dr. Ódor Ferenc, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke

Dr. Lukács Irén, a B.-A. -Z. Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője

Dr. Kovács János, a B.-A. -Z. Megyei Önkormányzat főjegyzője

Lipták Attila pv. alezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató

Dr. Vereckei Csaba. rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány

Csöbör Katalin, országgyűlési képviselő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában