Helyi közélet

2010.09.26. 12:40

Szendvics kenőkével az iskolatáskába

<p>Sajóecseg - Először csak a tízóraira lettünk volna kíváncsiak, aztán másra is... Hogy él egy ötgyermekes, vegetáriánus család?</p>

István, Niki, Eszter, Dorka és Robika. A legidősebb 26, a legkisebb 11 éves. Édesanyjukat, Ferencsik Istvánné, Editet arról kérdeztük, – ami most sok szülőben felvetődik így iskolakezdés idején –, mi kerül uzsonnaként, tízóraiként az iskolatáskába. Aztán kiderül, a sajóecsegi családnál nem csak ez érdekes, hanem teljes étkezésük, életmódjuk, hiszen az egész család vegetáriánus.

– Apa eszik némi húst, a többiek semmit – mondja Edit. – Én magam gyerekként sem szerettem, aztán nagyjából húsz éve, hogy lemondtam róla. Gyakran fájt a nagyfiam (akkor még öt éves volt) füle, és végül a természetgyógyász segített. Ajánlotta, iktassuk ki a tejet az étrendjéből és a húst, attól meggyógyul. Így is lett. Fokozatosan jutottunk el addig, hogy egyáltalán ne együnk, a kisebbek már születésüktől fogva laktovegetáriánusok.

Hurutosan tej nélkül

Ez annyit jelent, hogy húst nem, de tejet, tejterméket fogyasztanak. Edit (természetgyógyász, és jógát is oktat) meséli, nagyon oda kellett figyelni a vas- és fehérjefelszívódásra, vagyis arra, hogy miképpen tudják máshonnan pótolni a húsfogyasztás elhagyása miatt kieső fehérjét. Ezért sok szóját, gabonafehérjét, hüvelyeseket, babot, lencsét fogyasztanak.

– És tejet. Legtöbbször termelői-, néha biotejet vásárolok, és ha van időm, magam készítem a túrót, a tejfölt, a sajtot és a joghurtot. Viszont ha bármelyik gyerek hurutos egy kicsit, akkor (ők maguk sem kérik már), néhány napig nem isznak tejet – mondja Edit.

A napi étrendet kérdezzük. A reggelivel kezdjük, de Edit megjegyzi, nem mindig reggeliznek. Mint mindenben, ebben is arra hagyatkozik, amit a gyerekek kívánnak, ha nem éhesek, nem erőlteti. Egyes természetgyógyász irányzatok szerint nem baj, ha 10 óráig semmit sem eszünk.

Ebéd, négykor

– Tízóraira legtöbbször szendvicset csomagolok. A kenyeret magam sütöm, kovásszal, tönköly-, vagy rozslisztből. Most csak hétvégente, de a fűtési idényben minden nap hajnali 3-kor kelek, bedagasztom, és reggel, mikorra a gyerekek indulnak, már kész is.

A kenyérre mindenféle kenőkéket kenek, ezek alapja lehet köles, hajdina, árpagyöngy, bab, lencse, vöröslencse. Szeretik a gyerekek a biobúzából készült kolbászkrémet is. Edit mondja, van, hogy csak gyümölcsöt visznek a gyerekek magukkal, van viszont, amikor az ebédre valót is becsomagolják, az iskolában van lehetőség megmelegíteni.

– Egyikük sem kérte az iskolai menzát, így itthon esznek – magyarázza Edit. Ezért minden nap főz is, bár legtöbbször csak előkészíti, a lányok, ha hazaérnek fejezik be. Meséli, Eszter a nagy főzős, van egy indiai szakácskönyvük, abból sokat próbálkozik. – Gyakori, hogy 4 körül eszik meg a melegételt, de szerintem ez sem baj. Ferencsikék asztalára mindig egy fogás kerül. Ez néha laktató leves, néha főzelék valamilyen feltéttel: gabona- vagy zöldségfasírttal, rántott zöldségekkel. Gyakran esznek salátát is, hiszen a kertjükben sokféle zöldség – uborka, paradicsom, sárgarépa, zeller, karalábé – megterem. A vékonyra szeletelt zöldségekre citromot és hidegen sajtolt olajat öntenek.

Víz fodormentával, citromfűvel...

Cukrot nem használnak, (csak apa kávéjába, jegyzi meg Edit), helyette jázminpakócával ízesítenek. Magyarázza, mi is az: az indiánok használták ezt a növényt (herbáriákba kapható, de ültethető is), melynek édes a levele. Főzetével is, de ledarált levelével is lehet ízesíteni, ötvenszer édesebb, mint a cukor, és nincs benne kalória.

– Cukorbetegek is használhatják, hasnyálmirigyproblémákra is jó – mondja Edit, – magas az ásványianyag tartalma.

Kérdezzük, milyen innivalót csomagol a gyerekeknek. Van víztisztítójuk, válaszolja, így legtöbbször vizet. Néha ízesítik: fodormentát, citromfüvet áztatnak fogyasztás előtt bele. A teákat is szeretik, Robika gyömbérrel issza, Eszter a feketeteát tejjel, Dorka pedig cikóriakávét tejjel, rizstejjel.

A vacsoráról is érdeklődünk, az legtöbbször csak „valami könnyű” a kései ebéd után, igyekeznek 6 után nem enni. Az ünnepi étrend is szóba kerül. Edit a legutóbbiról, apa szülinapjáról mesél. Halava készült, ennek is, és sok másnak is elárulta a receptjét. Kérdezzük, nem drágább-e így, válogatott alapanyagokból étkrzni. Edit szerint nem. Odafigyel, hol, mi olcsóbb (herbáriákban, nagyáruházakban minden beszerezhető), szerinte ugyanannyit költenek, mint egy átlagos nagycsalád.

Hajdu Mariann

[email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában