Helyi közélet

2010.09.06. 07:34

Nagy erdők kicsiny fái Miskolcon

<p>Miskolc - Szeptember 11-12-én hazánk és a környező országok legszebb miniatűr fáit csodálhatjuk meg Miskolcon.</p>

A nyolcvanas évek közepén Bécsben jártam, ahol az egyik virágbolt kirakatában megpillantottam egy kis fát, ami egy gyönyörű, kínai mintákkal díszített edényben állt. Rögtön beleszerettem - mesél Rácz János, a Miskolci Bonsai Klub elnöke a kezdetekről.

Azóta ő maga is megtanulta a miniatűr fák „készítésének" és gondozásának minden  fortélyát, sőt szakkönyveivel és a klub létrehozásával szakmai tudását igyekszik átadni mindazoknak, akik szintén e távol-keleti kertészeti kultúra szerelmesi lettek.

Megcsodálhatjuk

Hamarosan Miskolcon is megcsodálhatjuk Magyarország, sőt a környező országok legszebb törpefáit, hisz a 10 éves Miskolci Bonsai Klub szeptember 11-én és 12-én a 7. Bonsai Kiállítást rendezi az Ifjúsági és Szabadidő Házban. A miskolci klub mellett itt lesznek a fővárosi Herman Ottó Bonsai Egyesület, az Egyetemi Bonsai Klub és az Óbudai Bonsai Egyesület és a magángyűjtők legszebb fái, de érkeznek kiállítók Csehországból, Lengyelországból, Szlovákiából, és várhatóan Németországból, valamint Ausztriából is. 

Közel 90 törpefát csodálhatnak meg a nemzetközi kiállításra látogatók, melyek a magyar bonsai-kultúra jellegzetességeit tükrözik (természetesen a japán hagyományok tiszteletben tartásával), tudtuk meg Rácz Jánostól.

A kedvencek

A kiállítás érdekessége, hogy nem csupán kicsi fákat, hanem úgynevezett suiseci-ket (szuiszek) is bemutatnak a gyűjtők. A suiseci nem más, mint a természetben talált, absztrakt kinézetű ásványi anyag, melynek mondanivalója van a szemlélő számára. Formáját tekintve legalább 20 féle létezik, magyarázza az elnök. Szeptember 12-én, vasárnap virágkötészeti bemutató is várja a látogatókat, a helyszínen készülnek majd a szebbnél szebb ikebanák és oshibanák, azaz az élő- és szárazvirág-kompozíciók.

Néhány érdekesség a kiállításról: egy 30 éves boróka, melynek különleges, absztrakt formáját a vastag törzsből kiálló 7 „karom" adja. Érdemes lesz megtekinteni azt a 80 éves fikuszt is, amelyből tulajdonképpen csak 5 évvel ezelőtt vált igazi bonsai, és ott lesz az miskolci törpe birsalmafa is, ami jelenleg Tatán „vendégeskedik”.

Bárki megtanulhatja

Mindazok, akik többet szeretnének tudni a miniatűr fák gondozásáról, alakításáról, forgassák Rácz János szakkönyveit, a Hobbim a bonsai és A bonsai története címűt, igaz ezeket már csak a könyvtárakban lehet fellelni. (Készülőben a Bonsai mint művészet című könyv.) Akik pedig a gyakorlatban is szeretnék elsajátítani a bonsaiok neveléséhez szükséges tudást, jelentkezhetnek a Miskolci Bonsai Klubba, mely az Ifiházban tart foglalkozásokat minden hónap utolsó péntekén. Jelentkezni lehet a 46/412-508 és a 46/411-746-os telefonszámon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában