Helyi közélet

2010.09.18. 17:59

Mi lesz, ha magas marad

<p>Miskolc - A svájci frank árfolyamváltozása (mely témával pénteki számunkban foglalkoztunk) a miskolci önkormányzatot is érinti.</p>

A megyeszékhely önkormányzata 2 darab svájci frank alapú kötvényt bocsátott ki 2007-ben, illetve 2008-ban, összesen 8 milliárd forint értékben. A kötvények futamideje 15, illetve 20 év, amelyből a türelmi idő 10 év. Ebből adódóan a tőketörlesztés 2018-ban kezdődik, tehát az árfolyam-tendencia hosszabb távú folytatódása a tőketörlesztésre jelenleg nincs hatással. Arra ugyanis azért nagy valószínűséggel lehet számítani, hogy több év távlatában elfogadható szinten stabilizálódnak az árfolyamok, különösen az euroövezetbe való belépésünkre is tekintettel – válaszolta megkeresésünkre Nyilas Ferencné főosztályvezető.

Hatás a kamatfizetésre

 – A kamatfizetés esetében azonban, ha hosszabb távon ilyen magas marad az árfolyam, a hatás már érzékelhető. Ehhez hozzátartozik azonban, hogy mindkét kötvény esetében igen jó kamatfelárat sikerült elérnünk a bankok versenyeztetésével, valamint jelenleg az alapkamat (a 6 hónapos CHF LIBOR) rendkívül alacsony. A kamatfizetési kötelezettség az előző év márciusában 3 százalékos CHF LIBOR kamatalappal, a 2010. szeptemberi 0,33 százalék CHF LIBOR kamatalappal számítódott, amely a jelenlegi akár 220 Ft/CHF árfolyamot is ellensúlyozza – magyarázta.

Ha hosszan magas marad

– A felsoroltak miatt a 2010-es költségvetésben a kötvények után tervezett kamat előirányzatot az esetlegesen tovább gyengülő forinttal fizetett tényleges kamat jelentős mértékben várhatóan nem fogja meghaladni, mivel már csak egy alkalommal, szeptember 30-án kell kamatot fizetnünk – mondta Nyilas Ferencné. – Akkor adódik probléma az elkövetkezendő időben (már 2011-ben is) az önkormányzat számára, ha az árfolyam hosszabb távon magas marad, miközben a Svájci Központi Bank az irányadó kamatot folyamatosan emelni fogja, s ezzel a LIBOR érték is emelkedik.

Mint megtudtuk: a kötvények részben a 2008-2009. évi beruházások önrészét, részben a „Zöld nyíl” villamos projekt önkormányzati saját forrását fedezik.

 - ÉM-SzK -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában