Helyi közélet

2010.09.20. 09:22

"Magyarország kedvenc filmfesztiválja"

<p>Miskolc - Véget ért a 7. Jameson CineFest, azaz a miskolci nemzetközi filmfesztivál. Szombaton kiosztották a díjakat is. Az is kiderült, példáján felbuzdulva már „utánzói” is akadtak a fesztiválnak.</p>

Tíz nap alatt 14 nagyjátékfilm, mind magyarországi ősbemutató, 6 további játékfilm versenyen kívül, 54 animációs-, dokumentum- és kisjátékfilm, 4 filmklasszikus a CineClassics-blokkban, 3 kiállítás, 2 workshop, 4 konferencia – vonta meg a fesztivál gyorsmérlegét Bíró Tibor fesztiváligazgató. Azt is leszögezte: színvonalas tíz nap volt.
Habár a CineFest elindításakor a szervezők elsődleges célja volt, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsenek a 35 éven aluli filmeseknek, a fesztivál Miskolcot is ismertté tette a nemzetközi filmvilágban (ezt az zárórendezvényen többen is alátámasztották). Méltán mondott Káli Sándor polgármester a fesztivál szervezőinek, amiért sikerült létrehozniuk az Operafesztivál és a Kocsonyafesztivál mellett a harmadik városépítő alappillért Miskolcon. (Bár mint azt utóbb Kőrösi Zoltán, a Magyar Mozgókép Alapítvány elnöke megjegyezte: jó volna, ha ez az anyagi támogatottságban is kifejeződne.)

Kinőtte magát

Az évek során a CineFest az egyik legjelentősebb magyarországi filmfesztivállá nőtte ki magát, a felvezető képek szlogenje szerint egyenesen „Magyarország kedvenc filmfesziválja”, és egyre komolyabb a közép-európai jelentősége is. Noha nem ez a legnagyobb filmfesztivál, de olyan versenyprogram állt össze csak a nagyjátékfilmes blokkban, melynek minden egyes darabja figyelemreméltó, Oscar-jelölt, Cannes-ban, Velencében, Berlinben díjazott alkotások, amelyeknek a miskolci megméretés jelentette a hazai ősbemutatóját – remélhetőleg legalább a díjazottak láthatók lesznek a mozikban.

Magukkal viszik

A fesztiválról fesztiválra utazó filmeket alkotóik közül többen Miskolcra is elkísérték. Igaz, voltak, akik újabb feladatuk miatt már csak a világ egy más pontjáról mondtak köszönetet a díjukért, videoüzenetben. Így az iráni származású, de New Yorkban élő Shirin Neshat (akivel itt tartózkodása alatt készült interjúnkat a 8. oldalon olvashatják), továbbá a másik fődíjas, a francia Mia Hansen-Love, vagy az új-zélandi díjazott: Briar March.

S ha a nagy sztárok és a csillogás nem is jellemzi a miskolci fesztivált, nagynevű emberek igen. A díjátadón is jelen volt például a nemzetközi zsűri elnökeként Faragó Katinka, a magyar származású svéd producer, Ingmar Bergman és Andrej Tarkovszkij egykori munkatársa.

ÉM-SZK


„Mindig is filmen gondolkodom”

 Az idei Jameson CineFesten életműdíját a 88 éves Jancsó Miklós kapta. A szervezői retrospektív sorozatot is összeállítottak Jancsó 60-as, 70-es években készült remekműveiből. A rendező mesterkurzust is tartott a fesztivál utolsó napján. Mi a díjátadó előtt szólítottuk meg. Beszélgetésünket 1980-as miskolci Jancsó–Hernádi-féle Csárdáskirálynő felidézésével kezdtük, ami őszinte mosolyra derítette.
– Az helyes volt. Kellemes emlékeim fűződnek hozzá, a színészek is nagyon jók voltak. Volt körülötte egy kis botrány, és így utólag: nem biztos, hogy a közönség szempontjából jó volt.

Azt firtattuk: a mostani filmes elismerés némileg helyére teszi-e az akkori fogadtatást.
– Ez teljesen más jellegű, már csak a műfaja miatt is. És mint mondom, nincs mit helyére tenni, mert bennem csak szép emlékeket idéz fel.

A fesztivál Jancsó-retró vetítéseiről szólva a művész a következőket mondta:
– El nem tudom képzelni, hogy az ifjú nézők számára mit mond. Mai szemmel, az ifjú nézők számára ezek konzervek. Amikor születtek, akkor kortársak voltak, nem mondom, voltak is botrányok körülöttük.
Ő maga sosem nézi, nézte meg korábbi filmjeit, már csak azért sem, mert mai fejjel hibákat találna bennük, bosszantaná, hogy ezt vagy azt másképp csinálna.

S hogy gondolkodik-e új filmen? „Minidig is filmen gondolkodom, mostanában egy nagy munkán. Nem vagyok babonás, de nem érdemes előre elmondani” – utasította vissza a kérést, hogy többet is eláruljon róla.
– Csak az a baj, hogy egy filmhez sok pénz kell, és azt nagyon nehéz megszerezni – tette hozzá.

Utolsó kérdésünk az volt: „Egy sikeres élet elismerései után mit jelenthet a miskolci filmfesztivál életműdíja?”
Miskolcra ezer év óta járok, doksi filmeket is forgattam itt. Az életműdíj pedig jó érzés, azt jelenti számomra, hogy nem felejtenek el. Az is nagy dolog.


<hr />]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában