Helyi közélet

2010.09.27. 16:11

Legyen a szüret egy ünnep

<p>Hercegkút - Kicsit savanyúbb a megszokottnál az idei hegyaljai szüret.</p>

Hétköznap, kora reggel, a megbeszélt találkozó a vártnál kicsit nehezebben jön össze. Nem azért, mert nem lehet odatalálni a Hercegkút és Makkoshotyka közötti szőlőbe, mert bár nedves a talaj, és a gumicsizma inkább lenne hasznos viselet, hanem azért, mert majdnem mindegyik dűlőben szüretelnek. Természetesen még csak a korai fajtát. Rövid kérdezősködés után eligazítanak és sikerül megtalálni az Espák-dűlőt.

Legyen ünnep

– A többiek már az első sorok végénél vannak – mondja Bányai János, aki a traktorkezelői posztot vállalta magára. – Hozzánk hiába jönnének az ellenőrök, itt nem találnak mást, csak rokonokat. Csak elrontják sok helyen az ünnepet. Mert a szüret valamikor ünnep volt, egy nagy esemény. Most is az kellene, hogy az legyen, hogy megünnepelhessük azt a termést, amiért egész évben dolgoztunk. Ma itt szüretelünk, holnap majd ők jönnek hozzánk. Eltöltjük itt az időt egészen októbert végéig anélkül, hogy unatkoznánk.

Bányai János még elárulja a titkot, miért kell ebbe a dűlőbe kétszer is jönni.
– Hiába alig nagyobb a terület fél hektárnál, még egyszer vissza kell jönni. Annak idején úgy telepítették ezeket a szőlőket, hogy a két szélére hárslevelűt ültettek, közé meg a csemegeszőlőt, hogy aki nyáron erre jár, az csak azt lássa, itt még nem érik a szőlő. Magyarán mondva, így vették el a tolvajok kedvét. Most középről leszedjük a csemegét, októberben meg visszajövünk a hárslevelűért.

Kevesebb, gyengébb

Hiába csemegeszőlő, savanyúbb az idei szüret a tavalyinál.
– Kevesebb is, gyengébb minőségű is – mondja Espák Ágnes. – Volt már, hogy 30 fokos szőlőt is szedtünk innen a korábbi években, az idei talán 13-14 fokos ha lesz.

Közben a szüretelők kiérnek a sor végére. Ez azért esemény, mert itt hiába nem kell fütyülni szedés közben, mint annak idején a cseresznyeszüretelőknek, hogy ne legyen idejük letesztelni a termést, az első pihenőt csak a sor végén lehet megtartani. Ilyenkor lehet áldomást inni, egy pár falatot harapni. Nézik a konténert, majdnem negyedrészéig szedték már szőlővel.

– Lehetne tizenöt kilót is szedni egy ládába, mert férne bele annyi – jegyzi meg az egyik szüretelő –, de akkor csak a ládázóval tolnánk ki. Elég tíz kiló is egy ládába, azt először fel kell pakolni a traktor utánfutójára, utána meg beleönteni a konténerbe.

A hozzáértők azt tippelik, talán megtelik a konténer, akkor lesz vagy negyven mázsa a csemegetermés. A mérlegelésnél aztán kiderült, tévedtek. Nyolcvan kilóval több lett negyven mázsánál.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában