Helyi közélet

2010.09.30. 12:29

"Kell az erőmű, de nem ide!"

<p>Olaszliszka - Dr. Illés Zoltán szerint Szerencs kitörési pontja ismét a cukorgyártás lehetne.</p>

A kormány áprilisi, az UNESCO Világörökség Központjához benyújtott meghívására az UNESCO és az ICOMOS szakértői missziója Magyarországra látogatott múlt héten, hogy megvizsgálja a Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszín védőzónájába, Szerencs közelébe tervezett 49,9 megawattos szalmatüzelésű erőmű problémáját. Dr. Illés Zoltánt, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelemért felelős államtitkárát kérdeztük arról, hogy mi a véleménye a tervezett beruházásról.

Vasút kontra kamion

– Ebben az esetben nem települések vitájáról van szó, hanem egy egész régió problémájáról – mondta lapunknak dr. Illés Zoltán. – Például meg kell vizsgálni, egy ilyen erőmű környékén miként történik a szállítás. A vasúti szállítás összehasonlíthatatlanul környezetkímélőbb, a kamionforgalom hatalmas mértékben megterheli a környezet mellett az utakat is. Arról nem is beszélve, hogy a vasúti szállítás számos olyan képzetlen munkaerőnek teremthetne jövedelemforrást, akiknek esélyük sincs elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A megújuló energiaforrásokat felhasználó erőművekre igenis szükség van. Kell az erőmű, de nem ide! Szerencsen sokkal több kárt okozna, mint amennyi hasznot hajtana – véli az államtitkár.

Cukorrépából alkohol

Dr. Illés Zoltán elmondta: ez nem azt jelenti, hogy Szerencset magára kellene hagyni.

– Hazánkban sok minden egyéb miatt szükség lenne a cukorrépa-feldolgozás visszaállítására is. Ebben pedig Szerencs is nyújthatna segítséget, hiszen a régióban nagy hagyománya van a cukorrépa termesztésének. Ebből alkoholt, az alkoholból pedig bioüzemanyagot lehetne előállítani – fogalmazott a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelemért felelős államtitkára.

ÉM-BG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában