Helyi közélet

2010.09.01. 13:27

Jegyzet: Önkezűleg

<p><em>Hazánkban stagnál az öngyilkosságok száma, s emelkedőben a „csupán” megkísérelt öngyilkosságoké, ami előre vetíti: a befejezettek statisztikájában is előrébb léphetünk.</em><strong>Szalóczi Katalin jegyzete.</strong></p>

Szakemberek sokféle okot neveznek meg. Azt senki nem kétli: az alkoholizmus összefüggésben áll a depresszióval és az öngyilkossággal. Ami leginkább riasztó: egyre fiatalabbak isszák egyre gyakrabban részegre magukat, ami nem csak azt mutatja, hogy a felnőttek nem törődnek velük, de azt is: egymás közötti kapcsolataikkal is baj van. Persze, az öngyilkosság inkább az idősekre jellemző, nálunk még inkább, amin aligha lehet csodálkozni, ha korosodó emberek társadalmi megbecsültségének hiányát nézzük, munkahelyen, de a családban is.

Egyszer egy társadalomkutatótól hallottam: a szegénység (sőt, még a válság is) és az öngyilkosság sem járnak kéz a kézben. A kilátástalanság, a magára hagyottság, a bizalmatlanság azonban igen. Meglehet, a pszichiátriai ellátás romlása is jelentős tétel a számlán, mint azt sokan állítják. Az előbbiek azonban meghatározóbbak lehetnek, hiszen olyan országokat is megelőzünk a világlistán, ahol a pszichiátriai ellátás jószerivel nincs, vagy a színvonala a miénkét sem éri el.

- Szalóczi Katalin -

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában