Helyi közélet

2010.09.03. 14:22

"Ha már a sors így hozta"

<p>Tokaj - Film készül Kazinczy Ferenc Botcsinálta doktor című művéből Zemplénben.</p>

Tévéfilm készül Kazinczy Ferenc Botcsinálta doktor című népszínművéből Zemplénben. A forgatás ezen a héten tart Károlyfalván, Sárospatakon, Erdőbényén, Makkoshotykán. A stábot éppen Tokajban, a Tokaji Múzeumban értük utol.

– A mai penzum hat jelenet, remélem, estig végzünk is vele – mondja Zsigmond Dezső, a tévéjáték rendezője. – A darab tulajdonképpen úgy született, hogy Kazinczy Molière A botcsinálta doktor című művét nem csupán lefordította, hanem át is ültette zempléni környezetbe. A film elkészítését a Zemplén TV közösen pályázta meg a Duna Televízióval, de erről többet a stáb mindenese, a darab dramaturgja, és a tévéjáték egyik szereplője, Jászter Beáta tudna többet mondani.

Véletlen filmcsinálók

– Ha már a sors így hozta, belevágtunk ebbe a filmbe – veszi át a szót Jászter Beáta, aki civilben a Zemplén TV munkatársa. – Az ORTT honlapján láttuk meg a felhívást és pályáztunk. Azt hittük, egy dokumentumfilmet kell majd forgatnunk Kazinczy műveiből. Amikor kiderült, hogy tévéjáték forgatásáról van szó, megrémültünk. Ehhez mi nem értünk, de már megvolt a befogadó nyilatkozat a Duna TV-től, hogy levetítik a filmet. Ezért belevágtunk és szeretjük csinálni. A szereplőket nem válogattuk, hanem meghívtuk. Zemplénben rengeteg olyan ember van, aki előadói vénával megáldatott, így PataktólÚjhelyenát Királyhelmecig jöttek össze a szereplők.

Zsigmond Dezső még elmondja, a tévéjáték átmenet a színpadi előadás és a tévéfilm között és egy kicsit werkfilmszerű is. A színpadi jeleneteket Károlyfalván vették fel, ahol a közönség annyira lelkesen tapsolt a szereplőknek és olyan nagy lelkesedéssel vettek részt a munkában, hogy már elhatározták, a film díszelőadását Károlyfalván tartják meg.

A filmet a tervek szerint ez év decemberében tűzi műsorára a Duna TV és a Zemplén TV.

ÉM-BG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában