Helyi közélet

2010.09.24. 10:35

Ha hiányzik, nincs pénz

<p>Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen - A borsodi megyeszékhelyen már 8 olyan diák van, aki 50 óránál többet hiányzott az iskolából.</p>

Sajtóhírek szerint több tanuló is elérte már az 50 órás igazolatlan hiányzást az idei tanévben. Az augusztus 20-án életbe lépett törvénymódosítás szerint ezt követően a jegyzőnek fel kell függeszteni a családi pótlék vagy az iskoláztatási támogatás kifizetését, helyette természetbeni juttatást kell adniuk. Az elmúlt napokban több önkormányzatnál is úgy nyilatkoztak, nem tudják, hogy ez pontosan mit is jelent. Erre reagálva a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közleményt adott ki, melyben az áll: a jogalkalmazás megkönnyítése érdekében az illetékes államtitkárság a jegyzői gyámhatóságok és a gyermekjóléti szolgálatok részére részletes, módszertani útmutatót készített, amelyet a hatályba lépés napján megküldött a szociális és gyámhivatalok részére. Az útmutató teljes terjedelmében letölthető a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapjáról.

Utánanéztünk, térségünkben jeleztek-e már iskolák igazolatlan hiányzásokat, és tudják-e az illetékesek, hogy működik a törvénymódosítás a gyakorlatban.

Gondozásba veszik

Úgy tűnik, Miskolcon a legsúlyosabb a helyzet, itt ugyanis 8 olyan általános iskolás is van, akik a tanév kezdetet óta elérték az 50 óra igazolatlan mulasztást. Az erről szóló jegyzői gyámhatóság értesítést már megkapta a Miskolci Családsegítő Központ, melynek igazgatójától, Földessy Judittól megtudtuk: ezek után a gyermekeket gondozásba kell venniük és a gondozási folyamat egy családsegítő segítségével elindul. A családi pótlék kezelésére eseti gondnokot kell kirendelni, de hogy az ő személye ki legyen, erre még nincs gyakorlat. Az eseti gondnok ugyanis lehet a gyermek hozzátartozója, valamelyik hivatal munkatársa vagy épp a családgondozó. A jövőben, különösen a megyében problémát jelent majd az is, hogy a gondozásba vett családok száma jelentősen megnövekszik, pedig az egy családgondozóra jutó feladat már most is háromszor annyi, mint a törvényben előírt, jelezte az igazgató, hozzátéve: a jövő héten ülnek össze Miskolcon az érintett hivatalok képviselői, hogy egyeztessék, milyen gyakorlatot kövessenek az új törvény alkalmazásakor.

Már jelezték

Nyíregyházán, a Gyermekjóléti Központ igazgatója, dr. Hüse Lajos elöljáróban leszögezte: nem jó a törvény. Még pedig azért nem, mert nem derül ki belőle, hogy amikor az igazolatlan hiányzások miatt a jegyző kirendeli az eseti gondnokot, és felfüggeszti a családi pótlékot, azt követően mi történik a pénzzel és pontosan mi a faladata a gondnoknak. Megtudtuk: nyíregyházi tanulók még nem érték el az 50 igazolatlan óra hiányzást, bár az iskolák már jeleztek olyan diákokat, akik 10 óránál többet mulasztottak.

Előre összeírták

Debrecenben a Gyermekjóléti Intézmény intézményvezetője, Farkas Ágnes is azt mondta lapunknak, igazolatlan hiányzások miatt még nem kellett egy esetben sem intézkedniük. Az idevonatkozó törvénymódosításokat átnézték, de mint fogalmazott, valószínűleg a gyakorlatban derülnek majd ki annak nehézségei. Szintén Debrecenben, a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ vezetője, Szabó Katalin arról számolt be: a törvényi változásra folyamatosan készítik fel a kollégákat. Előre összeírták azokat a gyerekeket, akik az elmúlt tanévben is sokat hiányoztak, és nekik idén a tanévkezdés problémát jelenthet (például költözés miatt). Jelenleg 14 olyan diákjuk van, akik elérhetik az 50 óra igazolatlant, de eseti gondnok kirendeléséről még nem kellett intézkedniük.


 A törvény szerint

– Az idei tanévtől a település jegyzőjének 10 igazoltatlan óra után figyelmeztetnie kell a szülőt, 50 óra igazolatlan hiányzás után pedig védelembe kell venni a gyereket, valamint fel kell függesztenie a családi pótlék, azaz az iskoláztatási támogatás folyósítását.

–A pénz önkormányzati, családtámogatási folyószámlán gyűlik.

– Ezt követően három havonta felülvizsgálják, hogy jár-e a diák iskolába, s csak akkor kaphatják meg a szülők a családi pótlékot, ha ebben az időszakban egyszer sem hiányzott, s csak akkor is természetben.

– Ha ezután is kerüli az iskolát, továbbra sem jár a támogatás, azt határozatlan időre felfüggeszthetik.

– Az 50-szer hiányzó gyermek mellé eseti gondnokot rendelnek ki, s amennyiben ezután a diák rendesen jár iskolába, a család megkaphatja természetben, havi részletekben az addig felgyűlt családi pótlékot.

– Hogy ezt a pénzt mire fordítják, arról a gondnok együtt dönt a családdal. A rendelet azt írja elő, hogy a gyermek szükségleteire lehet költeni, így például tanszerre, ruházatra, élelmiszerre, gyógyszerre, közlekedési bérletre, fizetős szakkörökre, de akár a család lakhatására is.


Kapcsolódó cikkek:

Csellengő-akció Egerben

fuggetlen | 2010.09.22 12:04
Megdöbbentő eredménnyel zárult az Egerben elrendelt, úgynevezett Csellengő-akció. A rendőrök a múlt héten öt nap alatt 76 diákot igazoltattak iskolaidőben.

Két hét után már van olyan gyerek, akinek annyi a hiányzása, hogy nem jár utána a családi pótlék

fuggetlen | 2010.09.21 19:29
Alig tart két hete az iskola, de már most van olyan gyerek, akinek összegyűlt 50 igazolatlan órája. Az RTL Híradó információja szerint például Heves községben három ilyen diák is van, és egyre több megyében gyűlnek a szülői figyelmeztetések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában