Helyi közélet

2010.09.28. 12:07

Gyorsan, könnyen? Irány a "zaci"!

<p>Miskolc, Kazincbarcika, Ózd, Budapest - Válságos helyzetben az ember kész megválni az értékeitől is – már ha van neki. Van azonban egy áthidaló megoldás: a zaci.</p>

Megyénkbeli zálogházak után kutatva az interneten összesen 10 darabra leltünk, 9-re a megyeszékhelyen, egyre Kazincbarcikán. Ám ez utóbbi is a Goldy Kft.-hez tartozik, amelynek Miskolcon is van egy üzlete. Ügyvezetője, Szeghő Zsoltné előrebocsátja: nagyon röviden elintézhető a válasz: a válság semmiben nem befolyásolta a forgalmukat.

– A zálogba adás, se több, se kevesebb. Fel csakis aranyat vásárolunk, miként a Bizományi kivételével mindenki. Eladni pedig nemigen tudjuk a ki nem váltott, vagy felvásárolt arany ékszereket. Talán a korábbi évekhez viszonyítva kevesebb a kiváltatlan zálogtárgy - mondta el a cégvezető.

Inkább a nemesfémek

A „kivételt” jelentő országos hálózattal rendelkező BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Zrt. 74 zálogfiókjában mintegy 130 szakértő munkatárssal évente több százezer ügyletet bonyolít le. Záloghitelt ékszerekre, műszaki cikkekre, festményekre (csak Budapesten), porcelánokra, műtárgyakra, szőrmére folyósítanak, így összehasonlítási alapjuk is van. Szalontai Mária, a társaság zálogforgalmi és szakirányítási menedzserétől tudtuk meg, hogy megyénkben a miskolci két fiókjukon túl Ózdon is üzemeltetnek egyet, harmadik éve, amelynek forgalma a válságtól függetlenül, inkább újdonságából fakadóan van felfutóban. Ott csak nemesfémeket vesznek be zálogként, a hely szűkössége miatt. Miskolcon is inkább ez dominál, kisebb tételt jelentenek a műszaki cikkek, valamint a porcelántárgyak.

Kölcsön, 15 napra

– A záloghitel iránti igény növekedését annak a számlájára írjuk, hogy a bankoknál mondhatni megszűnt a gyors, könnyű hitelfelvétel lehetősége. Ezzel párhuzamosan érzékeltük a rövid határidejű zálogkölcsönök iránti igényt is, így a korábbi másfél és 3 hónapos zálogkölcsön mellett bevezettük a 15 napra szólót, ami közkedveltté vált, különösen, hogy az első két hétben kamatot sem számolunk fel. Olykor érzékeljük, hogy csupán egy hirtelen családi bevásárláshoz kellhet a pénz, mert kiürült a családi kassza, van, hogy már egy ezüst ékszer, illetve az érte kapott 500 forint is átmeneti megoldást jelent. Az iskolakezdés és a karácsony miatt a szeptember és a december mindig is picit erősebb. Az pedig nem jellemző, hogy nem váltanák ki az értéktárgyaikat időben az emberek, de azért a határidőn túl még egy hónapos türelmi időt is hagyunk – tájékoztatott a cég menedzsere, ám pontos forgalmi adatokkal nem szolgált.

Megkerestük Vajda Attilát, a „sokfiókos” Vajda Kft. tulajdonosát is, aki kérdésünkre, miként érzékelhető a válság a zálogforgalmán, úgy reagált: „Hadd maradjon ez az én üzleti titkom.” – Hát az maradt...

- Szalóczi Katalin -


<hr />]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában