Helyi közélet

2010.09.18. 15:15

"Ez már szinte gyógynövény!"

<p>Miskolc - Gyerekekkel és zöld programokkal ünnepelte születésnapját a biopiac.</p>

A szakadó eső miatt az árkádok alatt ünnepelte 5. születésnapját pénteken a miskolci biovásár a Tudomány és Technika Háza előtt. A hangulatra azonban így sem volt panasz, ottjártunkkor iskolások zenés műsora szórakoztatta a jelenlevőket, aki pedig épp nem énekelt, a születésnapra szervezett különböző zöld programokon és ökológiai ismeretterjesztő vetélkedőkön mutathatta meg, mit tud.

Áttért a biora

Zöldségeket, gyümölcsöket árul Szeles Attila, és mint megtudjuk, az ő vállalkozása tulajdonképpen egyidős a piaccal.

– Öt évvel ezelőtt tértem át a biotermelésre – meséli. Ennek több oka is volt. Az egyik, hogy kiütéseim és napérzékenységem lett a vegyszerekkel kezelt élelmiszerektől, a másik, lelkiismereti dolog. Megsajnáltam azokat az óvodásokat, akiknek szállítottam. Tudtam, hogy szegények nem egészséges gyümölcsöket esznek. De ezek itt – mutat a fokhagyma és a paprika felé –, szinte gyógynövények.

Megtudjuk tőle: a vásárlók száma nem emelkedett számottevően az elmúlt években, és ennek egyik oka az lehet, hogy a bioélelmiszerek drágábbak, mint más termékek.

– Egyébként nem azok vásárolnak nálunk, akiknek sok pénzük van, hanem azok, akik belátják, az egészség többet ér – jegyzi meg.

Mesés, mézes

Péksüteményt falatozgat Galamb Zsolt a tönkölybúza termékektől roskadozó asztalnál. Ő több mint egy éve kínálja ezeket a termékeket, és mint mondja, sokan érdeklődnek, de mivel az emberek szegények, kevesen vásárolnak. Pedig van itt minden, ami elcsábíthatná a vásárlót: mesés, mézes puszedli, mazsolás kalács, tönkölybúzaliszt vagy tönkölymakaróni.

– Ezekben a lisztekben, tésztákban nincsenek adalékanyagok, a búza termelése pedig biogazdaságban történik – magyarázza Zsolt, miért érdemes ezeket fogyasztanunk.

Néhány kíváncsi vásárló érkezik a térre. Emíliát szólítjuk meg (kérte, teljes nevét ne írjuk meg), akit tulajdonképpen a komposztálás érdekel, aztán meg is találja a Zöld Kapcsolat Egyesület komposztálási bemutatóját. Megtudjuk tőle, saját kertjük van, úgyhogy a biozöldség és biogyümölcs az ő asztalukon mindennap megtalálható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában