Helyi közélet

2010.09.17. 07:10

Dayka-híd a Szinván

<p>Miskolc - Új híd és új út Miskolcon: a város észak-déli részét köti össze jobban.</p>

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) keretében ugyanis megépült a Dayka-híd, valamint ehhez kapcsolódóan a Dayka-út. A híd a Hunyadi és Petőfi utcát köti össze, a Dayka Gábor utca nyomvonalán. Ez a beruházás az Európai Unió által támogatott „Miskolc belváros rehabilitációja” kiemelt projekt részét képezi. Az új hidat és utat Káli Sándor polgármester és dr. Simon Gábor belvárosi biztos adta át. Az új utat végigjárták, a hídon pedig – ahogy egy hídavatáshoz illik – söröshordót gurítottak keresztül.

Az átadáson elhangzott: mindkét beruházás javítja a belváros megközelíthetőségét, elősegíti a forgalom elterelését a történelmi belvárosból. A híd 331 millió forintba került és csaknem hét hónap alatt készült el.

Összeköttetés

A Dayka-út egyik előnye, hogy a Petőfi utcát köti össze az északi tehermentesítovel. Ez a beruházás is az IVS része volt. A projekt keretében kiépült a belváros nyugati határát képező Dayka utca 374 négyzetméteres szakasza, mely összeköti a Hunyadi utcát a Városi Rendőrkapitányság előtti szervizúttal, keresztezve a Kis-Hunyad és Vologda utcákat. A teljes hosszban történő kiépítés azért volt szükséges, mert így biztosítható a belváros déli és északi városrészeinek – városmag, Tizeshonvéd-, Vologda-, Jókai utcai lakótelepek, és az Avasalja – öszszeköttetése – hangzott el. Valamint ezáltal a belváros tehermentesítése is megoldódik – tudtuk meg. Az út megépítésének költsége 246 millió forint volt. Ez tartalmazta a Dayka Gábor utca korszerűsítését, szélesítését, valamint új út építését vízelvezetéssel, közműkiváltásokkal, két jelzőlámpás forgalmi csomóponttal.

ÉM-SZR


Két hét és újra négy sáv

 A Zöld Nyíl villamosprojekt miatt a Malomszög utcánál és a Centrumnál továbbra is csak egy sáv járható. Csontos Ágnes, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. projektmenedzsere elmondta: a Malomszög utcánál augusztus 20. után indult az építkezés, és az átjáró két oldalára 2-2 hetet kapott a kivitelező. Ennek megfelelően szeptember 23-ig ezt az útszakaszt is át kell adni – mondta. A Centrumnál most fordítottak a sávokon, de várhatóan két héten belül ezt is teljes szélességben megnyithatják – tudtuk meg. Hozzátette: az esős időjárás azonban nehezíti az építkezést, emiatt csúszhat az átadás.


Nagyobb térképre váltás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában