Helyi közélet

2010.08.02. 21:22

Tízes negyedek fordulás után

<p>Miskolc - Vereséggel kezdte augusztusi tétmérkőzéseinek sorát a magyar női kosárlabda válogatott.</p>

A női kosárlabda Európa-bajnoki selejtező 1. fordulójában, a C-csoportban Miskolcon mutatkozott be a magyar válogatott. A kezdésre még félig sem telt meg a városi sportcsarnok, pedig a formálódó piros-fehér-zöld gárdának a táblás ház sokat jelentett volna. Persze igazi zászlóshajó nélküli városban (Miskolc élvonalbeli női kosárlabdacsapata, a DKSK három éve tűnt el az élvonalból), nyáridőben, hétfőn meccset rendezni, olyat, amit az egyik hazai sporttévé élőben közvetít nem kecsegtet kasszasikerrel. A hangulatra viszont nem lehetett panasz, a dél-afrikai foci világbajnokságról ismert vuvuzelák, és egyéb fúvóstársaik szépen hasították a levegőt, és a dobhártyákat.

Az elsőt

Az első találatot Nagy-Bujdosó szerezte, majd váltott vezetés után 6-4-nél vendég időkérés következett. A folytatásban Fegyverneky szép sapkája után Horti a palánk alól talált be, majd Krivacevic vágta be az első triplát (11-8). Aztán váltakozó eredménnyel zajló büntetőzések után Horti is hármast jegyeztetett fel (16-10), nem sokkal később pedig Fűrész adott gurulós ziccerpasszt Krivacevicnek (22-14). A második negyedből nem egészen kettő perc telt el, amikor Krivacevic gyönyörű találta után összeszedte harmadik faultját, és naná, hogy a cserepadon között ki. Egy minutával később Szlimák dobott egy trojkát (29-20), amihez rövid alatt gyors egymásutánban a cséká, vagyis Fegyverneky gyártott hozzá két duplát (33-20). A fokozódó rotációt az addig remekül védekező magyar válogatott, elsősorban támadásban sínylette meg, elveszítette határozottságát. Így a játékrész hajrájára a szövetségi kapitány ,,visszacsempészte” a kezdőcsapatát (39-30).

Térfélcsere után

Bekezdett a montenegrói válogatott, két akciógóljuk után Fegyverneky adott egy nyugtatót, de Perovanovic vezérletével a vendégek rászaladtak a fehér mezesekre, így a 24. percben 41-40-nél kért időt a magyar kapitány. Ez a büntetőzésre nem volt jó hatással, mert az első húsz percben ebben a műfajban hibátlan együttes a harmadik negyed elején már a negyediket rontotta el. A büntetést Baletic mérte a mieinkre, és ezzel a 2-4-es állás után másodszor volt az előny náluk (41-42). Ezután óriási izgalmak következtek, felváltva vezettek a csapatok, mígnem Bjelica találata ,,közbe nem szólt”, majd a játékrész végére 1-re csökkent a korábbi hármas különbség (49-50).

A záró tíz perc elején sem volt nyoma már a magyar válogatottat az első fertályórában jellemző jobb lábmunkának, az állóháborúban, a vendégek reflexei jobban működtek (51-56). A hazai együttesből Fegyverneky emelkedett ki, aki az előző negyedhez hasonlóan sokat tett azért, hogy legyen olyan részsiker, amibe a társak kapaszkodhatnak (56-58). A játékrész közepén már nem csak a dudák harsogtak, hanem a ,,hajrá magyarok!” is erősen szólt, de Skerovic a legrosszabbkor szerezte első pontjait, és mindjárt hármat (58-63). Ugyanilyen különbséggel vezetett 69 másodperccel a vége előtt Montenegró, amikor Székely Norbert időt kért, ami után két rontott hazai büntető következett, majd 62-69-nél Fűrész vágott be egy hármast, de négy eredményes vendég büntetővel tulajdonképpen eldőlt a meccs (65-73).

Köszöntés

A meccs előtt a Miskolci Sportiskola ifjú tehetségét, a 15 éves Nagy Dórát köszöntötték, akit a július elején az Európai Kosárlabda Szövetség égisze alatt Szlovéniában megrendezett edzőtáborban a résztvevő 100 játékos közül beválasztottak az All Star csapatba.

Jegyzőkönyv

Magyarország – Montenegró 65-76 (24-16, 15-14, 10-20, 16-26)

Miskolc, 700 néző. V.: Lenczowski (lengyel), Hordov (horvát), Hrusa (cseh).Magyarország: FEGYVERNEKY 21, Szlimák 3/3, Nagy-Bujdosó 4, Krivacevic 11/3, HORTI 15/3.

Csere: Török 2, Horváth Zs. 2, Vida 2, Fűrész 5/3, Czank -, Turóczi -. Szövetségi kapitány: Székely Norbert.

Montenegró: Skerovic 8/3, BALETIC 14, Culafic 2, BJELICA 11/3, Turcinovic -. Csere: Milutinovic 8, PEROVANOVIC 22, Dubljevic 11. Szövetségi kapitány: Baletic Miograd.

Székely Norbert: - A második félidőben le voltunk tompulva, nem jól viseltük a nyomasztó tétet. A meccs első felében jól tartottuk a játék ritmusát, a másodikban sajnos, ebben visszaestünk.

Baltic Miograd: - Tudtuk, hogy mire képes a magyar válogatott, hogy mik az erős pontjai, de ennek ellenére csak a térfélcsere után játszottunk úgy, ahogy szerettünk volna az elejétől. A második játékrészben sokkal több lepattanót szereztünk, ez is kellett ahhoz, hogy fordítani tudjunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában