Helyi közélet

2010.08.03. 17:40

Ki fizesse a szemétszállítási díjat?

<p>Miskolc - A szemétszállító cég szerint jobb lenne, ha maradna a közös számla, úgy jobban járnak a lakók.</p>

A miskolci szemétszállító cég, az AVE Miskolc Kft. úgy látja, a társasházanként történő számlázás sokkal több előnnyel jár a családok számára mint hátránnyal. Mindezt annak kapcsán írták lapunknak, hogy egy hónappal ezelőtt arról számoltunk be: több mint tizenhétezer aláírást adott át a lakásszövetkezetek elnökeiből, közös képviselőkből álló delegáció Orosz Lajos alpolgármesternek: az aláírók a szemétszállítási díj beszedésének gyakorlata ellen tiltakoztak. Szerintük ugyanis nem jó a mostani rendszer, miszerint egy számlán kell fizetniük a városi szemétszállító cégnek. A cég nem veszi figyelembe, hogy több olyan lakás is van, ahol nem laknak, így szemetük sem keletkezik. Szeretnék elérni, hogy lakásonként érkezzen a számla.

Kedvezőbb űrtartalom

Orosz Lajos alpolgármester akkor ígéretet tett, intézkedik. Nemrégiben azt nyilatkozta lapunknak: megkereste az AVE vezetőit és megszületett a módosító javaslat: lakásonként számlázzon a szemétszállító cég, erről szeptemberben tárgyalnának ülésükön a miskolci képviselők.

Mindezek ellenére az AVE lapunknak eljuttatott közleményében nem ez olvasható, sőt, ők továbbra is a társasházanként történő számlázást látnák a legjobbnak. Mint írják, jogszabályi előírásokat vettek figyelembe a döntésnél, „ a hulladékdíj a társasház üzemeltetésének közös költsége, s ezt a társasházi közösség közösen tartozik viselni.”

Ők úgy látják, hogy jóval kedvezőbb űrtartalom szerint számláznak (a szemétszállító cég érvei részletesen a Borsod Online-on olvashatók el), a gyűjtés koncentráltan történik, egy számlát állítanak ki társasházanként, tehát az együttes használat és fizetés minden előnye a cég szerint a lakóknál jelentkezik. Ez számításaik szerint azt jelenti, hogy a társasházban élők átlagosan 15 százalékkal kedvezőbb díjat fizetnek a családi házas övezetben élőknél. Megjegyzik még, hogy a társasházakon belüli hulladékdíj megosztás nem az ő kompetenciájuk, így javasolják, hogy a területalapú elosztás helyett térjenek át a lakók száma szerinti feloszlásra.

Külön edények

Közleményükben arra is kitérnek, hogy egyéni szerződéskötés esetén nem oldható meg a hulladéktároló edények közös használata sem. Ebben az esetben minden ingatlantulajdonosnak rendelkeznie kellene egy 120 literes edénnyel, esetenként, jogosultságtól függően 60 literes kukával. Érvelésük szerint a társasházban lakóknak így nem érdeke az egyedi számlázási rendszert bevezetni, hiszen az számukra nem csak többletköltséggel - itt nem csak a megnövekvő literszámot, hanem a több számla előállításával járó többletköltséget, bankköltséget is figyelembe kell venni -, de tárolási nehézségekkel is járna. Érveik ellenére mégis úgy zárják közleményüket: nem zárkóznak el a közös gondolkodástól.

A fejleményekre visszatérünk.

- ÉM-HM -


Az AVE közleménye 
A szemétszállító cég szerint jobb lenne, ha maradna a közös számla, úgy jobban járnak a lakók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában