Helyi közélet

2010.08.10. 17:18

Újabb feljelentés a zsolcai árvíz ügyében

<p>Felsőzsolca, Nyíregyháza - Ezúttal egy helyi vállalkozó kérte a hatóságokat: tisztázzák a felelősség kérdését.</p>

Az Országos Rendőr-főkapitányság a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságot bízta meg annak a nyomozásnak a lefolytatásával, melyet azután rendeltek el, hogy Nagy Zoltán, egy, az árvízi védekezésben is aktívan részt vett felsőzsolcai vállalkozó ismeretlen tettes ellen feljelentést tett különösen nagy vagyoni hátrányt előidéző gondatlan közveszélyokozás miatt.

Bár korábban már indult egy nyomozás hasonló okból (és jelenleg is folyamatban van a Miskolci Rendőrkapitányságon), a Nagy Zoltán által tett feljelentéssel is érdemben foglalkoznak. A vállalkozó kérte, hogy a nyomozásból az ORFK zárja ki a borsod megyei rendőr-kapitányságot, amit maga a megyei főkapitány is támogatott, így került a feljelentés Nyíregyházára.

Felkészületlenül érte a lakosságot

A feljelentésben Nagy Zoltán kifejti: a pünkösd környéki „árvízi előjáték” során megmutatkozott, hogy a Felsőzsolca veszélyeztetett helyzetben van, ám ezúttal nem a Sajó, hanem a Bódva vízétől. Az első árvíz során sikerült megfogni a vizet a város szélén, de a második, Felsőzsolca nyolcvan százalékát elárasztó árvízig Nagy Zoltán szerint semmilyen érdemi megelőző intézkedés nem történt.

Hasonló mulasztásnak tartja a vállalkozó azt is, hogy bár Edelény polgármestere, a Bódva vízállását ebben az időben a települését sújtó árvíz miatt folyamatosan nyomon követő Molnár Oszkár és a szakhatóságok is figyelmeztették az alsóbb területeken fekvő településeket, hogy az addiginál magasabb vízállásra kell számítani, ennek ellenére a felsőzsolcai lakosság semmilyen riasztás nem kapott, egészen addig hamis biztonságérzetben ringatták magukat, míg a víz menthetetlenül elöntötte a várost, így az értékeik kimentésére nem nyílt lehetőségük.

A feljelentő kifogásolta azt is, hogy a település lakossága – és az odaküldött, odaérkezett több ezer önkéntes – nem rendelkezett a védekezéshez szükséges információkkal, így ahelyett, hogy elvezették volna a városra törő árt, ötletszerűen elhelyezett homokzsákfalakkal „vízzsákokat” alakítottak ki, amivel a problémát nem sikerült megoldani.

- ÉM-SZP -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában