Helyi közélet

2010.08.31. 16:46

Egy milliárd, a Vöröskereszten keresztül az árvízkárosultaknak

<p>Több száz árvízkárosult életkörülményein javít a Magyar Vöröskereszthez beérkezett 1 milliárd forint adomány. Azok házait hozzák rendbe belőle, akikre nem terjedt ki az állami támogatás. A segítség nem pénzben történik.</p>

Lezárult a Magyar Vöröskereszt támogatásával megvalósuló program szervezése és előkészítése, és immár az aktív megvalósítás és kivitelezés szakaszába léphet, jelentették be a programot bemutató tájékoztatón a Megyeházán kedden. A mintegy 1 milliárd forintot azon árvízben sérült (de nem összedőlt, bontásra ítélt) ingatlanok helyreállítására fordítják, amelyek állami támogatásra nem számíthatnak. Ezzel, a keddi bejelentés szerint több száz tulajdonos életkörülményein tudnak lényegesen javítani, ha a teljes helyreállításra nem is futja. Az újjáépítés megkezdéséhez szükséges legfontosabb szerződéseket az elmúlt héten a Magyar Vöröskereszt megkötötte. Továbbá a megbeszélés után az érintett polgármesterek aláírásával élővé váltak a szerződések a karitatív szervezet és az önkormányzatok között is. A kivitelezést a fővállalkozó társaság alvállalkozói - a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építőipari Klaszter kis- és középvállalkozói - hajtják végre.

Időbe telt


Arra a felvetésre, miért kellett eddig várni, dr. Habsburg György, a Vöröskereszt elnöke elmondta, elsődleges céljuk volt, hogy a forrásokat a lehető legcélravezetőbb és leghatékonyabb módon használják fel, illetve hogy mindenki számára követhető legyen az adományok sorsa. A tartós és jó struktúra kidolgozása pedig időbe telt.

Nem pénzben


Végül arra jutottak: nem pénzt adnak az érintetteknek, hanem azt, amire szükségük van a helyreállításhoz: építőanyagot, szakértelmet és szakmunkát. Így a nagy cégekkel nagy tételben olcsóbban sikerül az építőanyagokhoz is hozzájutni, ami tágítja a lehetőségek határát. Az elkövetkezendő hetekben megtörténik a szállítás, amihez kérték az önkormányzatok segítségét a deponáláshoz. Továbbá számítanak rá, hogy 1-2 napon belül tájékoztatják településeiken az érintett ingatlantulajdonosokat, akik kiválaszthatják a kivitelezőt a megadott körből. A klaszter tagja elmegy a helyszínre, felméri, mire van szükség, s árajánlata alapján a fővállalkozó megköti a szerződést egyrészt az önkormányzattal, másrészt pedig az alvállalkozóval. A kifizetés utófinanszírozásban történik.

- ÉM-SzK -


Résztvevők 

Dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke
Dr. Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke,
Dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő,
A fővállalkozó, Swietelsky Kft. képviselője,
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építőipari Klaszter képviselője,
Az árvíz sújtotta települések polgármesterei

 

Pengeváltás

A megyeházi eseményt egy érdekes jelenet tarkította: dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő bejelentette: a 105 érintett település vezetője közül egy megpróbálta ellehetetleníteni az eseményt. Mint mondta: Szikszó polgármestere sorra felhívta a többieket, arra kérve, maradjanak távol.
A rendezvény végén Szikszó polgármestere, Füzesséri József jelentkezett szólásra. Bemutatkozás után kijelentette: 1 millió forintot ajánl fel a Magyar Vöröskereszt számára, ha dr. Mengyi Roland akár egyetlen polgármestert is meg tud nevezni azok közül, akiket ő állítólag felhívott. Amennyiben viszont ennek nem tud eleget tenni, felkéri, hogy az országgyűlési képviselő fizessen 1 millió forintot a Magyar Vöröskeresztnek. Hozzátette: azon van, hogy minél előbb elkezdődjék az árvíz rombolta lakások felújítása.
Dr. Mengyi Roland a felszólítást nyilvánosan szóra sem méltatta. Később lapunk kérdésére elmondta: méltatlannak találta a polgármester szavait. Ha annyi pénze van, akkor csak nyugodtan adakozzon a Vöröskereszt javára. Ami őt illeti: megbízik a hírforrásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában