Helyi közélet

2010.08.06. 20:08

Amit lehet, megtették (?)

<p>Még jó ideig marad az elhanyagolt ház úgy, ahogy most van, a hatóságok tehetetlenek.</p>

"Már tíz éve áll lakatlan mellettünk egy ház a Szentpáli utcánál, az évek alatt hajléktalanok tanyájává vált, patkányfészekké, a lehuló tetőcserepek, stukkó- és ereszdarabok életveszélyessé tették”, írta nekünk egy olvasónk lakótársai nevében, úgy érzi, senkihez sem fordulhatnak problémájukkal.

A ház a Sever és Társa Kft. tulajdonában áll – csakúgy mint a mellette lévő másik két épület – a legelsőt műemlékként tartják nyilván. Legutolsó hírek szerint szállodát kíván építeni ott a tulajdonos, a terveket már engedélyezte az Országos Műemlékvédelmi Hivatal: 6 szintes, 74 szobás luxushotel alatt egy 2 szintes mélygarázs lenne. Arról azonban nem számolt be a lap, hogy mikor kezdik az építkezést. Azóta sem kezdték el...

Jó terv volt

Okrutay Miklós műemlékfelügyelőtől, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Észak-Magyarországi irodájának munkatársától pénteken megtudtuk, határozottan jó terv volt a szállodáé, a műemléki épület méltó módon újult volna meg. Azonban hiába voltak meg hozzá az engedélyek, pénz nem lett hozzá, így információi szerint a tulajdonos át is terveztette az épületet.

Kérdeztük, a műemlékvédelmi hatóság nem kötelezheti-e a tulajdonost az épület felújítására, Okrutay Miklós nemmel válaszolt. Az épület ugyanis csak ideiglenes védelem alatt áll, ez esetben nem élhet a hatóság kötelezéssel. Balesetveszély elhárítására, állagvédelemre kötelezhet, ezt meg is tették.

Az idén semmiképp

Üzer Sever, a kft. tulajdonosa megerősítette a hallottakat: hiába pályáztak, nem nyertek, hitelt sem kapott a szálloda felépítésére a gazdasági válság miatt. Így lemondott a megépítéséről, és az is igaz, hogy áttervezteti, kereskedelmi és vendéglátófunkciót képzel a műemléképületbe, fent irodák lennének. Kérdeztük, mikor kezdhetne bele az építkezésbe. Az idén semmiképp, válaszolta, úgy gondolja, jövőre.

Említettük neki a szomszédok panaszait, ám szerinte eltúlozzák a dolgot. Mint mondta, leszedték a mozgó stukkókat, rendbehozták, amennyire tudták az épületet, mindezt műemlékvédelmi felügyelet ellenőrzésével, hamarosan a csatornát is megjavíttatják Szerinte kizárt, hogy patkányok lennének az épületben.

Viszlai József, Miskolc főépítésze megjegyezte, a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy kötelezzék a romos épületek tulajdonosait a felújításra. Ettől szenved a város: hasonló cipőben van az Avas szálló, az Aranycsillag és az Erzsébet fürdő. Jogszabálymódosításra lenne szükség...

- ÉM-HM -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában