Helyi közélet

2010.07.17. 17:27

Veszélyes, mégis kedvelik

<p>Miskolc - Nem mindenki kedveli a strandot, sokan a tavak, folyók hívei.</p>

A hőség elől sokan menekülnek a természetes vizek mellé. Azt azonban kevesen tudják, hogy megyénkben csupán két tavat jelöltek ki fürdőzésre. És mivel ezt nem tudják az emberek, szinte minden tóba bemerészkednek, még azokba is, amelyekben veszély leselkedik rájuk. Az egyik, fürdőzésre kijelölt vizünk az Arlói-tó.

Csak jól úszóknak

Itt az önkormányzat által működtetett, körbe kerített kemping és strand várja az idelátogatókat. Zsigray Árpád, Arló polgármestere lapunknak elmondta: az üzemeltetést ebben az évben vette át az önkormányzat egy vállalkozótól. A belépőjegy néhány száz forint, de van vécé, zuhanyzó, öltöző és büfé is. A polgármester hozzátette: az Arlói-tó nem kisgyermekes családoknak való, hanem jól úszóknak, mivel a vize meglehetősen mély.

Szintén fürdőzésre kijelölt tavunk a Mezőzomborhoz tartozó Dorgói-tó. Itt Oleárné dr. Kádas Marianna jegyzőtől érdeklődtünk, aki elmondta: egyre jobban kedvelik ezt az üdülőhelyet az emberek. A strand kiépített, körbe kerített és a belépő sem túl drága. Rendelkezésre áll zuhanyzó, vécé, öltöző, büfé. A nyaralók számára is kiváló, hiszen szálláshelyek várják őket a strandon belül és kívül.

Tilos, de strandolnak

Megyénk egyéb tavainak nagy része horgásztóvá nyilvánított bányató, ahol tulajdonképpen tilos fürödni. Ennek ellenére, nyáron szinte minden vízparton találkozunk strandoló emberekkel. Kelemen Norbert, a Vásárhelyi István Horgász Egyesület ügyvezetőjének tapasztalatai szerint kedvenc fürdőhely például a Kistokaji-tó. Egy meleg, nyári napon 300-an is strandolnak itt. Sokan a horgászstégekről ugrálnak a vízbe, ami meglehetősen veszélyes, főleg most, amikor rendkívül magas a vízállás, hívta föl a figyelmet az ügyvezető, hozzátéve: vécé nem található a parton, mert azt néhány éve tönkretették, szemeteskonténerek viszont igen, de hiába, mert a strandolók sok hulladékot hagynak maguk után.

Az Észak-magyarország Horgász Egyesület titkárának, Laskó Miklósnak is hasonlóak a tapasztalatai. Mint mondta, szinte mindegyik tóban találni fürdőzőket nyáron, sőt a folyóvizekbe is bemerészkednek, ami szinten nagyon veszélyes. Vannak, akik sátorral érkeznek a vízpartra, és heteket is eltöltenek itt, pedig legtöbb helyen se vécé, se tisztálkodási lehetőség nem áll rendelkezésre. Az egyesület kezelésében lévő tavak közül a Nyéki-tavak és a Mályi-tó a legkedveltebbek tiszta vizük és homokos partjuk miatt, tette hozzá a titkár.

 

 

Megfelelő minőségűek

A természetes fürdőhelyek vizének ellenőrzését az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megyei intézetei végzik. Az idén az Arlói- és Dorgói-tó „megfelelő” minősítést kapott.

 

 

 

// <![CDATA[

</script>

// ]]>

// ]]>]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában