Helyi közélet

2010.07.23. 18:58

Szomszédok a szomszédokért

<p>Nagykinizs - Nagykinizs egymillió forint támogatást kap Algyőtől az árvízkárok helyreállítására.</p>

Mint minden Hernád-menti településen, Nagykinizsen is jelentős károkat okoztak a májusi, júniusi esőzések, majd az azt követő árvíz. Az abaúji településen 3 lakóház vált lakhatatlanná, és szinte minden épületben, számszerint 82-ben keletkezett kisebb-nagyobb kár, mondta lapunknak Jónás Béla polgármester, aki hozzátette:

"A 70 ezer, védekezéshez használt homokzsák ellenére az egész falu vízben állt, de még szerencse, hogy a tűzoltók, a rendőrség és a honvédség segítségével ennyi zsákot le tudtak rakni, mert egyébként még egy méter emelkedett volna a településen a vízszint."

Igazságosan

A nagy baj ellenére azért van segítség. Nagykinizsre érkeztek már bútorok, élelmiszerek és ruhaneműk is. Az adományosztás körül nem alakultak ki viták, mert a település vezetője öttagú bizottságot hozott létre, mely az igazságosságot tartotta szem előtt: akinek nagy kára keletkezett, az több adományt kapott, akinek kisebb kára lett, az kevesebbet. A víz levonulása és a károk felmérése után azonban a legnagyobb segítség a Szeged melletti Algyőről érkezik majd. Az alföldi nagyközség azért választotta ki épp Nagykinizst, mert a szomszédos Szeged  Hernádkércset segíti, ami pedig Nagykinizzsel szomszédos. Az algyői önkormányzat kerek egymillió forinttal kívánja enyhíteni a nagykinizsiek kárát.

Rokonoknál laknak

A polgármester elmondta azt is, a három kitelepített család most rokonoknál lakik. A kárfelmérés megtörtént, az emberek most várják, hogy megérkezzen a kormány által ígért pénzt. A károsult 80 százalékának nincs biztosítása, ezért ők most bizonytalanságban élnek: lesz-e segítség a helyreállításra. Sok közöttük az idős, kisnyugdíjas ember, ők biztos, hogy nem tudják önerőből kijavítani a károkat, hangsúlyozta a polgármester. Vannak azonban olyan családok is, akiknek volt biztosításuk, ők már elkezdték a megrongálódott házak helyrehozását. Ahol kell, ott bontanak, máshol a repedéseket javítják.

Jó hír a sok baj mellett, hogy uniós pályázat segítségével szeptemberben elkezdődik annak a körgátnak az építése, mely a jövőben Nagykinizst, Felsődobszát, Hernádkércset és Szentistvánbaksát védi majd meg a Hernád  árvizeitől. A beruházás összköltsége 2 milliárd forint lesz, ebből Nagykinizsnek 550 millió forint jut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában