Helyi közélet

2010.07.14. 12:02

"Óriási feladatok állnak előttünk"

<p>Tiszaújváros - A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség dr. Mengyi Rolandot jelöli a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökének.</p>

A jelölt szerint a most megkapott bizalom nem a posztról, hanem a megyénk előtt álló feladatokról és az ezzel járó kötelezettségről szól.

Számított arra, hogy a posztra Ön kap bizalmat?
- Mengyi Roland
: Megyénkben nem egy olyan politikus, országgyűlési képviselő van, aki személyében és felkészültségében is kiválóan tudja megjeleníteni az itt élők érdekeit. A most megkapott bizalom nem a posztról, hanem a megyénk előtt álló feladatokról és az ezzel járó kötelezettségről szól.

Közrejátszhatott az országos választmány döntésében az, hogy az eddig szocialista bázisnak számító Tiszaújvárosban 20 év után először fideszes jelöltnek, azaz önnek sikerült győznie az országgyűlési választásokon?
- Mengyi Roland
: Eljött az a pillanat, amikor a szocialisták a szokásos semmitmondó ámítással már nem tudták megtéveszteni az embereket. A szavazók bizalmából tavasszal Borsod több olyan körzetében tudtak nyerni Fidesz-KDNP-s jelöltek, akik eddig szocialista fellegvárnak számítottak. Reméljük – és mindent megteszünk, hogy a bizalmukat kiérdemeljük – ez ősszel is így lesz.

Ön nem volt a megyei közgyűlés tagja, mennyire ismeri a közgyűlés életét, a megye problémáit?
- Mengyi Roland
: Országgyűlési képviselőként a megye aktuális, mindenkori és stratégiai kérdéseivel is foglalkozom, óriási feladatok állnak előttünk. Minden embernek a személyisége és indíttatása határozza meg a hozzáállását a feladatokhoz, sőt a feladat-meghatározás maga is nagyban múlik a látásmódon.

Ha ön lesz a megyei közgyűlés elnöke, milyen feladatokat szeretne megoldani elsők között?
- Mengyi Roland
: Én gazdasági megközelítésben, határozottan és dinamikusan szeretnék a ránk váró kihívásokra válaszokat adni. Ezek kérdések és megközelítések pedig az alábbiak: gazdaságfejlesztés, munkahelyteremtés-közbiztonság. Kiemelt fontosságú megyénk életében a gazdaság versenyképességének jelentős növelése, a foglalkoztatottság érdemi növelése, a munkanélküliség csökkentése. Elképzeléseim szerint a megyei önkormányzat – a törvényi kötelezettségeinek teljesítésén túl – szabadon vállalt feladatai és lehetőségei körében indikátorként, sőt akár aktívan kell fellépnie a vállalkozásbarát gazdasági környezet megteremtése, helyi vállalkozások védelme és preferálása érdekében is. Fejlesztenünk kell a megyét, a közlekedési infrastruktúra és az oktatás és szakképzés fejlesztése és támogatása szükséges. A megyei vállalkozások között a  vegyipar, a gépipar és az energiaipar, a „zöldipar” és a mezőgazdasági és feldolgozó élelmiszeripari ágak további fejlesztését preferálni kell. Fontos, hogy közreműködjünk, indikáljuk, szervezzük megyénkben kutatóközpont létesítését, innovációs parkok létrehozása, a tradicionális kutatóintézetek visszaállítását. Fáradoznunk kell a  vállalatok és a szakképző intézmények napi kapcsolatának megteremtésén ,a gyakorlati oktatás vállalati területre is történő illesztésén. A helyi vállalkozások felzárkoztatása és támogatsa a gazdaság fellendítésének és a munkahelyek teremtésének is kulcsa. Megyénk gazdasági-társadalmi elmaradottságának legszembetűnőbb jele a több évtizede kimagaslóan nagy munkanélküliség. Helyi intézkedésekkel is lépéseket kell tennünk a foglalkoztatás jelentős növelése érdekében. Megoldási javaslatunk a nagy létszámot foglalkoztatni tudó ágazatok támogatása: építőipar, mezőgazdaság, idegenforgalom. A megyénket sújtó árvíz régi-új, de halaszthatatlan feladatokat jelölt ki számunkra: az újjáépítés, a jövőbeni védekezés feltételeinek megteremtése szintén komplex kezelést kíván. Az építőipar, a foglalkoztatás és az alternatív energiák kiaknázásának lehetősége itt kéz a kézben jár. A fenti terevinken keresztül vissza kell adnunk és növelnünk kell a megye megtartóképességét. Borsod-Abaúj-Zemplén megye lakossága évről évre csökken. 2008 év végén 2001-hez képest 6,4 %-kal laktak kevesebben a megyében, egyes kistérségekben ez a csökkenés a 10 %-ot is meghaladta. A 60 év felettiek aránya 20 % fölött van. A megye jövője szempontjából meghatározó a képzett, értékes munkaerő, a fiatal családok megtartása. Végezetül, valljuk, hogy a rend és biztonság léte a növekedés és fejlődés alapja. mindent megteszünk azért, hogy megyénket az országban vezető szerepre emeljük és nem csak a gazdaságfejlesztés, de a közbiztonság minősége tekintetében is.

Ön szerint miért nem az eddigi elnökre, Ódor Ferencre esett a választás?
- Mengyi Roland
: Ebben a kérdésben nem tudok nyilatkozni, hiszen nem az én tisztem volt a döntés.

- Hegyi Erika -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában