Helyi közélet

2010.07.09. 09:26

Orvosi igazolás kétezerért

<p>Miskolc - Drágul a gyerek táboroztatása. Az orvosi igazolás ugyanis kétezer forintba kerül.</p>

A szülők döbbenten vették tudomásul a napokban, hogy ha házi gyermekorvosuktól igazolást szeretnének kérni gyermekük nyaralásához, azért kétezer forintot kell fizetniük. Erre egy pedagógus hívta föl a figyelmünket, aki épp a héten indulna tanítványaival táborba, a szülők pedig egyre-másra hívogatják a szerintük jogtalan térítési díj miatt.

A díj jogszerű

Dr. Török Lajostól, a Miskolci Vállalkozó Háziovosi Rendszert Működtető Egyesülés vezetőjétől mis is meglepődve hallottuk, hogy a kétezer forintos díj jogszerű. Tulajdonképpen egy régi törvényről van szó, melyet a jogalkotók tavaly megerősítettek. A házi gyermekorvosok a jogszabály betartásával akarnak végre rendet teremteni és változtatni a szerintük rossz jogszabályokon. Miről is van szó? Dr. Török Lajos magyarázata szerint nincs értelme a táborozástatás előtti orvosi igazolásnak, hiszen a védőoltások a legtöbb fertőző betegség ellen védenek, egyéb betegséget pedig nemigen lehet észrevenni a táborozás előtt 1-2 nappal. Épp elég lenne, ha a szülő írna egy papírt arról, hogy gyermeke nem beteg. A gyermekorvos hozzátette: a jogszabály szerint az igazolásokat az iskolaorvosnak kell kiadnia térítésmentesen, ha ezt a háziorvos teszi, maximum 6550 forintot kérhet érte, mivel neki nem tartozik az OEP által finanszírozott tevékenységei közé.

Az iskola ajtaján

Az iskolaorvosok viszont nem elérhetők nyáron, vetettük fel. Török Lajos épp ennek érdekében már összehívta az iskolaorvosokat, és arra kérte őket, hogy minden iskola ajtajára függesszék ki, hogy hol és mikor rendelnek (az iskolaorvosokkal ugyanis 12 hónapra kötik a szerződést.) Valószínűleg ez a legtöbb helyen már meg is történt, mondta a gyermekorvos. Mint fogalmazott, már többször jelezték a jogszabályok okozta problémákat a törvényhozók felé, de eddig semmi nem történt. A kétezer forintos díj bevezetésével szeretnék elérni, hogy a táborozáshoz szükséges indokolt igazolások kiadása a házi gyermekorvos feladata legyen, hiszen valójában ő ismeri a gyereket, a családot. De miért a szülőket büntetik a gyermekorvosok? – kérdeztük. Török Lajos szerint nem büntetésről van szó, csupán betartják a „rossz” törvényt. Hozzátette: a térítési díj bevezetését egytette az országos gyermekgyógyász szakfelügyelő főorvossal, aki egyetértett a kezdeményezéssel.

ÉM-HE

A törvény szerint

A háziorvosok tevékenységét felügyelő ÁNTSZ-nél is azt tudakoltuk, valóban jogos-e, ha a házi gyermekorvosok pénzt kérnek a tábori igazolásért? Dr. Vilez Zsuzsanna regionális tisztiorvostól megtudtuk, a háziorvos által az egészségbiztosítás keretében végezhető feladatokat a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 11. § határozza meg. A különböző kérésre kiállított igazolásokról kormányrendelet határoz. Ennek értelmében a következő igazolások kiállításáért kérhetnek térítést a háziorvosok:

  • munkahelyi, diétás étkezéshez
  • önköltséges intézménybe felvételhez
  • tanfolyami részvétel, beiskolázáshoz
  • foglalkozás egészségügy kérésére
  • utazó gyógyszereinek igazolása, adatszolgáltatás utazást befolyásoló állapotról
  • közösségbe, uszodába, táborba, kollégiumi tartózkodáshoz
  • érvényességi időn belül elvesztett okmányok pótlására kiadott igazolások

A jogszabály a térítési díjak mértékét nem határozza meg, a Magyar Orvosi Kamara ajánlása az igazolások térítési díjaira 1200 forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában