Helyi közélet

2010.07.07. 19:16

Olaj helyett melegvíz Mezőkövesden...

<p>Mezőkövesd - Hetven éves a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő.</p>

Olaj után kutatva meleg vizet találtak 1939-ben Zsóry Lajos országgyűlési képviselő földjén 875 méter mélyen– idézte fel a kezdeteket Szabó Istvánné, a Mezőkövesdi VG Zrt. vezérigazgatója a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő 70 éves jubileuma alkalmából rendezett szerdai ünnepségen, amelyen jelen volt a névadó Németországban élő unokája, Bernáth István is.

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára – aki az elmúlt 8 esztendőben Mezőkövesd polgármestere volt – részletesen ismertette a Zsóry 70 éves történetét. Beavatta szép számú hallgatóságát abba, hogy személyes példaképének tekinti Zsóry Lajost, aki 1939-ben elhatározta, hogy hasznosítani fogja a melegvizet. Zsóry Lajos először palackozott formában hozta forgalomba a termálvizet, majd átadták az első fürdőmedencét is. Példátlan gyorsasággal – nem tudni hogyan intézte el a különféle engedélyeket – már 1940. július 7-én megnyitották a fürdőt. Egészen 1944-ig lehetett inni a termálvizet.

Munkakedv-fokozó

Bethlen István akkori miniszterelnöknek annyire elnyerte a tetszését, hogy úgy nyilatkozott róla: „– A Zsóry vize fokozza a munkakedvemet!” Ebben a vélekedésében megerősítették a miniszterei és az államtitkárai is – hangoztatta Tállai András.

Arról is beszélt, hogy a palackozását meg kellene oldani, mert eddig sajnos nem tűzték komolyabban napirendre ezt. Az értékes termálvizet egyébként 1968-ban nyilvánították gyógyvízzé. A fürdőt 1983-ban az Egészségügyi Minisztérium gyógyfürdővé jegyezte be. A fürdőt 1994-től a Városgazdálkodási Rt., majd zrt. üzemelteti, amely a mezőkövesdi önkormányzat tulajdonában áll. Az idén elkezdett 1,2 milliárd forintos fejlesztéssel európai szintű fürdő lesz a Zsóry. Ezt követően Szlovák Sándor ismertette a Zsóry története című könyvét, majd koszorúkat helyeztek el Zsóry Lajos szobránál. Végezetül Hnatyszyn György, a Balneo Hotel Zsori igazgatója mutatta be az impozáns szállodát.

Nagyszabássú porgramsorozat várja a Zsóryba látogatókat. A rossz idő miatt elmarad a július 7-ére tervezett Dobrádi Ákos és Emília koncert a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben. A koncertet július 9-én, péntek este tartják meg 20 óra 30 perctől. Július 11-én Palcsó Tamás lép fel. Augusztus 21-én pedig egészségnap, fürdőbál és megválasztják a Zsóry Fürdő Szépét

BGy

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában