Helyi közélet

2010.07.26. 17:35

Lehetőségek felvételen innen és túl

<p>Miskolc - Mit tehetnek azok, akiket felvettek valamely felsőfokú képzésre, és azok, akiket nem?</p>

Száznegyvenezer diák, köztük a Miskolci Egyetemre jelentkező 8357 várta nagy izgalommal múlt csütörtökön a ponthatárok kihirdetését. Utóbbiak közül 3325 nyugodhatott meg, mert elegendő pontjuk volt ahhoz, hogy szeptembertől megkezdhessék felsőfokú tanulmányaikat. Sokaknak azonban nem sikerült ugyanez, ők a pótfelvételiben reménykedhetnek. Többek között ehhez kapcsolódtak az olvasói kérdések, amelyeket előzetesben e-mailben, illetve hétfőn délelőtt telefonon tehettek fel dr. Patkó Gyulának, a Miskolci Egyetem rektorának, helyettesének és dékán kollégáinak.

Mivel az Észak-Magyarország idén nem a ponthatárhúzás másnapjára időzítette a szakértői telefonokat, így az általános kérdésekben többnyire már volt lehetőségük tájékozódni a felvételizőknek. Éppen ezért mind e-mailben, mind pedig telefonon több olyan kérdés is érkezett, amely csak az adott személyt érintik, előbbieknek e-mailben továbbítjuk a Miskolci Egyetem vezetőinek válaszát. A többiek közül igyekeztünk azokat kiemelni, amelyek másokat is érdekelhetnek, ezekből tallózunk az alábbbiakban.

Választhat-e?

Encsi olvasónk a Miskolci Egyetem két karának 3 szakát jelölte meg, 351 pontja azonban mindhárom helyre kevésnek bizonyult. Kérdései: érdemes-e fellebezni, valamint, hogy pótfelvétel csak költségtérítéses formára van meghirdetve? Dr. Patkó Gyula válaszából kiderült: fellebbezni akkor lehet, ha jogsértés érte, például nem vették figyelembe valamennyi pontját. A pótfelvételit illetően megtudtuk: egy-két kivételtől eltekintve döntően költségtérítéses képzésre lehet beadni a pótjelentkezést.

Egy szerencsés felvételiző besorolást nyert az első helyen megjelölt szakra. Arról érdeklődőtt, hogy a megjelölt sorrend alapján dől el, melyik szakra veszik fel, vagy ha pontjai mindhárom helyre megfeleltek, választhat? Mindenki felvételi lapon megjelölt sorrend szerint nyer felvételt, ezt a sorrendet pedig már nem lehet megváltoztatni és nem is választhat. Ugyanő kérdezte, hogyan lehet halasztást kérni? A halasztás feltételeiről, illetve a szükséges kérelem beadási határidejéről az adott karon tájékozódhatnak – karonként némileg eltérő lehet a válasz.

Átjelentkezhet?

Olvasónk gyermeke 2 pont híján lemaradt a Miskolci Egyetem történelem szakáról, Nyíregyházára viszont felvették, így nem adhat be pótfelvételit. Kérdése: van-e arra lehetőség, hogy költségtérítéses képzésre bekerüljön? Dr. Illésné dr. Kovács Mária, a Bölcsészettudományi Kar dékánja azt üzeni neki, hogy csak lezárt félévet követően kérheti az átvetélét, akkor viszont szívesen fogadják. De felhívjuk a többiek figyelmét, hogy ebben a tekintetben is lehetséges karonként eltérő szabályozás!

- ÉM-UM -

Alacsonyabb pontok a pótfelvételin

Az SMS-értesítést követően a hivatalos értesítést az egyetemről kapják meg a felvételizők a napokban egy részletes tájékoztató kíséretében, amit érdemes alaposan elolvasni, hogy ne késsék le a beiratkozást, a kollégium igénylését stb.

Akinek kevésnek bizonyult a pontja a felvételhez, lehetősége van pótfelvételire. A bekerülés feltétele, hogy a pontszáma megfeleljen és legyen még kapacitás az adott szakon. Biztatásként írjuk: a pótfelvételin általában alacsonyabbak a ponthatárok. A pótfelvételivel kapcsolatos valamennyi tudnivaló elérhető a karok honlapján, illetve a dékáni hivatalokban folyamatosan várják az érdeklődőket.

 

Fontos határidők

Fellebbezni augusztus 19-ig, de a felvétellel kapcsolatos értesítő kézhezvételét követő 10 munkanapon belül lehet. A fellebbezést az Oktatási Hivatalhoz (1380 Budapest, Pf. 1190) kell benyújtani, az űrlap a felvi.hu-ról tölthető le az alábbi elérési út szerint: felvételi/szolgáltatások/kérvénytár.

Augusztus 10-ig lehet benyújtani a pótfelvételi kérelmet az Oktatási Hivatalhoz. A speciális űrlapokat az adott kar dékáni hivatalában lehet átvenni, vagy a FELVI honlapjáról elektronikus úton is lehet jelentkezni.

Augusztus 18–25: felvételi vizsga, elbeszélgetés ideje (ahol van).

Augusztus 27: ponthatárhúzás

 

Akik válaszoltak

Prof. Dr. Patkó Gyula rektor

Dr. Andrikné dr. Hell Judit tanulmányi rektorhelyettes

Dr. Illésné dr. Kovács Mária dékán, Bölcsészettudományi Kar

Dr. Szabó Miklós dékán, Állam- és Jogtudományi Kar


Szakértői telefon: Kérdések túl a ponthatárokon

eszak | 2010.07.26 07:30
Miskolc - Csütörtökön nyilvánossá váltak az egyetemi ponthatárok, így a felsőoktatásba jelentkezők már tudják, felvételt nyertek-e valamely intézménybe vagy sem.

Az idén is lesz elég hallgató

eszak | 2010.07.23 19:02
Miskolc - Több mint 8 ezren jelentkeztek az idén a Miskolci Egyetemre. Még soha ennyien.

Van még egy második esély

boon | 2010.07.23 18:35
Miskolc, Budapest - Ha valakit most nem vettek fel, de tanulni akar, számos lehetősége vár rá.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában