Helyi közélet

2010.07.22. 21:12

Felvételi 2010 - megvannak az idei ponthatárok

<p>Csütörtök este nyolc óra után közzétették az idei felvételi ponthatárokat a www.felvi.hu-n.</p>

A tavalyi évhez hasonlóan a legmagasabb pontszám a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának nemzetközi gazdálkodás szakához kellett. Ide 462 ponttal lehetett csak bekerülni; tavaly 469 volt a küszöb. Felsőoktatási intézménybe való bejutáshoz az idén sem kellett sehol a maximális 480 pontot elérni, de a népszerű szakokon ezúttal is éles volt a verseny. Első körben körülbelül 97 ezren nyertek így felvételt, de a pótfelvételin még számos hely vár azokra, akik most lemaradtak.

A Corvinuson kiemelkedően magas pontszámra volt szükség kereskedelem-marketing, illetve a gazdálkodási és menedzsment szakokon (453) is. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) szintén a nemzetközi gazdálkodás szak volt a legnépszerűbb, itt 438 ponttal lehetett bejutni. Ebben az intézményben egyébként a legmagasabb pontszámot az évek óta népszerű kommunikáció és médiatudomány szakon várták el (441). Ezen a területen egyébként 401-452 pontot kellett elérni ahhoz, hogy valaki bekerüljön valamelyik egyetem illetve főiskola szakirányú képzésére.

Az államilag finanszírozott orvosi képzésekre 418 és 434 közötti pontszámmal lehetett idén bejutni; ezen a területen tavalyhoz képest csökkent a felvételi pontszám és nőtt a keret. A jogi karon ezzel szemben csökkent felvehető hallgatók létszáma; itt 409 és 426 pont között alakultak pontszámok az államilag finanszírozott képzésben.

A felsőoktatási intézményekbe összesen 140 ezren jelentkeztek idén, ami csaknem 13 ezerrel több, mint 2009-ben. Az 56 ezer, államilag támogatott férőhelyre első helyen 118 ezer 500-an, költségtérítésesre 17 ezer 500-an jelentkeztek. Az előzetes adatok alapján körülbelül 46 ezer felvételizőnek volt már nyelvvizsgája valamilyen nyelvből és csaknem négyezren voltak, akik a hátrányos helyzetük miatt többletpontra jogosultak. Ami a mesterképzéseket illeti, több mint 325 szakra 19 ezer 600 diákot vártak - ebből körülbelül 14 ezer helyet sikerült most feltölteni.

Tavaly több mint ötszáz esetben volt 400 feletti a ponthatár, és a nagy egyetemek mindegyikén viszonylag erős volt a mezőny, 320-450 közötti ponthatárok születtek. Az alapképzéseken átlagosan 364 pontot kellett elérni 2009-ben.Tavaly a minimum ponthatár még 160 pont volt, idén azonban 200 pont alatt senkit sem vettek fel a költségtérítéses, a támogatott alap-, illetve osztatlan képzésre.

Az, aki ebben a felvételi eljárásban nem került be egyik felsőoktatási intézménybe sem, augusztus 10-ig jelentkezhet pótfelvételire, több száz - igaz kizárólag költségtérítéses - képzésre.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában