Helyi közélet

2010.07.01. 07:49

BorsodChem: indulhat a fejlesztés

<p>Kazincbarcika - A hitelezők jóváhagyták a pénzügyi átstrukturálást, hamarosan épülhet a TDI-üzem.</p>

A senior banki és mezzanin hitelezői jóváhagyták a BorsodChem Zrt. konszenzusos pénzügyi átstrukturálásának tervét, amelyről a Permira Alapok meghatározó és a VCP Capital Partners kisebbségi tulajdonában lévő First Chemical Luxembourg (FCL), valamint a stratégiai befektető Wanhua Industrial Group (Wanhua) állapodtak meg februárban. Az átstrukturálási ügylet lezárását követően a Wanhua 140 millió euró (mintegy 39 milliárd forint) új forrást bocsát a BorsodChem rendelkezésére, amit a vállalat az új TDI 2 (toluol-diizocianát) üzemének és salétromsavgyárának felépítésére, valamint általános vállalati célokra fog felhasználni – tudatta az Észak-Magyarországgal a társaság.

Szilárd alapokat ad

Mint azt közleményükben hangsúlyozták: a hitelezők által jóváhagyott pénzügyi átstrukturálás nagyfokú pénzügyi rugalmasságot és szilárd alapokat biztosít a vállalat hosszú távú növekedéséhez. A közleményből az is kiderül, hogy a friss forrásért cserében a Wanhua mintegy 38 százalékos részesedést kap a BorsodChem részvényeit birtokló First Chemical Holding Kft.-ben (FCH) – amely az FCL tulajdonában van és a BorsodChem holdingvállalata –, s egyben vételi opciós jogot is szerez a jelenlegi tulajdonosok FCH-ban fennmaradó részvényeire.

„A menedzsment örömmel nyugtázza, hogy a hitelezők jóváhagyták a konszenzusos megállapodást. Ezzel továbbra is biztonságban vannak a munkahelyek a BorsodChemben és a vállalat kész arra, hogy újraindítsa TDI- és salétromsav-beruházásait, amelyek várhatóan jelentősen tovább növelik a vállalat jövedelmezőségét.” – jelezte Wolfgang Büchele, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója.

„Szilárd meggyőződésünk, hogy a jelenlegi megállapodás a vállalat valamennyi érintettje számára kedvező. Hisszük, hogy a Wanhua a BorsodChemmel együtt a világ izocianátiparának meghatározó szereplőjévé válhat. A jelenlegi menedzsment és a VCP szakértelmét felhasználva továbbfejlesztjük a helyi termelést.” – nyilatkozta Jason Ding, a Wanhua Industrial Group vezérigazgatója.

ÉM/UM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában