Helyi közélet

2010.07.23. 11:17

A jogi lehetősége meglenne, de vélhetően mégsem bontatják le az ártéren épült áruházakat Borsodban

<p>A jogi lehetőségei ugyan adottak, viszont a tetemes kártérítési igény lehetősége miatt vélhetően nem bontatja le a szaktárca az ártérre épült áruházakat Borsod megyében - mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára pénteken, amikor fogadta az árvízkárosult gyermekek egy csoportját a Parlament épületében. Hozzátette: az igazságérzet ezzel együtt azt kívánná, hogy állítsák vissza a régi, árvíz tekintetében biztonságos állapotot a térségben.</p>

Illés Zoltán kiemelte, a bajba jutottak most 10-12 típusterv közül választhatják ki, hogy milyen házat építsenek fel számukra, ehhez 3,1 milliárd forintot kapnak az érintett önkormányzatok. Ezek szerződnek a kivitelezőkkel és fizetik ki az építési munkákat. Az államtitkár azt szeretné, hogy novemberre, a hideg idő beálltára minden olyan családnak elkészüljön az új otthona, akiknek az árvíz miatt összedőlt a házuk.

A szakpolitikus szerint óriási hiba volt az ártérre engedélyezni az áruházak megépítését és az is, hogy az M30-as autópályát nem pillérekre építették a térségben, hanem földtöltésre. Rövidtávon meg kell oldani az autópálya alatt az átereszek megépítését, ami lényegesen olcsóbb, mint 200 házat újjáépíteni, illetve a következő években a Bódva és a Sajó mentén vésztározókat kell kialakítani, hogy megvédhessék Felsőzsolcát és a veszélyeztetett településeket. A korábbinál ezután sokkal több pénzt szán a szaktárca az árvizek megelőzésére, de a pontos összegről az államtitkár egyelőre nem beszélt.

Illés Zoltán a Független Hírügynökségnek elmondta, két új törvény megalkotását kezdeményezte az egyik a jövőben minden esetben engedélyezné az épületek bontását, ha azok ártérbe épülnének. A másik pedig kötelezné az árterületeken korábban megépített ipari és gazdasági létesítmények tulajdonosait a teljes körű biztosítás megkötésére. Amelyik cégnek ez nem éri meg, az pedig költözzön el a területről - tette hozzá az államtitkár. Kiemelte:az biztos, hogy az árterekben már felépült lakóingatlanok közül egyet sem kell lebontani, minden esetben azok védelmét oldják majd meg.

Az államtitkár pénteken a Parlament épületében fogadta az edelényi árvízkárosult gyermekek egy csoportját. A politikus körbekalauzolta a csoportot a törvényhozás házában. A gyerekek olyan részeit is láthatták az épületnek, ami a látogatók elöl lezárt terület, végül vendégül látta őket az irodájában.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában