Helyi közélet

2010.06.24. 11:35

Ónodon a károsultak lemondtak a pénzadományról

<p>Ónod - Lemondott a pénzbeni adományok rájuk eső részéről a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ónod hatvanhat árvízkárosult családja.</p>

Az eddig beérkezett mintegy nyolcmillió forintot inkább a település melletti töltés megerősítésére fordítanák. A védművet a 2006-os árvíz után az önkormányzat önhatalmúlag, engedélyek nélkül építette, de az elmúlt napokban ez mentette meg a települést attól, hogy szinte teljesen víz alá kerüljön.

Ónod a Sajó és a Hernád összefolyásánál fekszik. 2006-ban már átéltek a helybeliek egy nagy árvizet. Hogy ez ne ismétlődhessen meg, a helyi önkormányzat építtetett egy illegális védelmi rendszert, ami az elmúlt hetekben lezajlott, rekordokat döntögető és milliárdos károkat okozó árvízben jól vizsgázott. A hatvanhat ház nem az árvíz, hanem a jelentős tömegű víz miatt keletkezett belvíz következtében károsodott.

Üveges István jegyző csütörtökön a Független Hírügynökségnek elmondta: az érintettek az adományok szétosztására utcánként két-két megbízottat választottak, ami kiegészül az önkormányzat által delegált négy tagú ad-hoc bizottsággal. Ez a tizennégy fős grémium dönt a tárgyi adományok szétosztásáról.

Az árvízkárosultak szerdán este megbeszélést tartottak és közösen arról döntöttek, hogy az adományokból befolyt pénzt szinte teljes mértékben a települést az árvíztől megvédő gát megerősítésére fordítják. Ez jelenleg mintegy nyolcmillió forint, de további másfél millió forintos adományra igérvényük van, ezen kívül folyamatosan ékeznek a felajánlások. A helybeliek ugyanis úgy értékelték, hogy ha a pénzt szétaprózva elosztják, az egy-egy családon keveset segít, de a gát nélkül az elmúlt hetekben úszott volna majdnem mind a nyolcszáz ingatlan - közölte a jegyző. A Sajó és a Hernád árvize ugyanis egyaránt rekordot döntött, a helybelieknek Bacsó János polgármester irányításával a segítségükre érkezett önkéntes, valamint egyenruhás segítőkkel így is komoly küzdelmet kellett folytatniuk az áradat ellen.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában