Helyi közélet

2010.06.08. 06:35

Nincs jelentősebb javulás az árvíz sújtotta területek vasútvonalain

<p>Az árvíz miatt Észak-Magyarországon és a Dunántúlon továbbra is érvényben vannak a korlátozások a vasúti közlekedésben.</p>

Észak-Magyarországon még mindig sok helyen vonatpótló buszok közlekedésére kell számítania az utazóközönségnek.

A mai napon (további intézkedésig) valamennyi, az 1. számú vonalon (Budapest–Hegyeshalom, Budapest–Sopron, Budapest–Szombathely között mindkét irányban), a 80. számú vonalon (Budapest–Miskolc–Nyíregyháza, Budapest–Miskolc–Hidasnémeti, Budapest-Keleti pu. –Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Budapest-Nyugati pu. kör IC-k, Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely között mindkét irányban) közlekedő feláras vonat hely– és pótjegy nélkül vehető igénybe. Az előre megváltott hely- és pótjegyek az érvényességet követő napon, éjfélig bármely állomás személypénztárában visszaválthatók kezelési költség felszámítása nélkül.

Észak-Magyarországon

Az árvízhelyzet miatt a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Budapest viszonylatban közlekedő  kör Intercity vonatok a további intézkedésig Miskolc-Tiszai pályaudvarig, valamint Nyíregyháza állomásig, és vissza közlekednek. A Nyíregyháza–Miskolc oda-vissza viszonylatban utasainkat az óránként közlekedő személyvonatokkal szállítjuk el. Felsőzsolca és Hernádnémeti-Bőcs között az egyik vágányt a Hernád áradása miatt le kellett zárni.

A mai napon (a további intézkedésig) valamennyi, a 80. számú vonalon (Budapest–Miskolc, Budapest–Miskolc–Nyíregyháza, Budapest–Miskolc–Hidasnémeti, Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Bp.Nyugati kör IC–k, Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely között mindkét irányban) közlekedő feláras vonat hely– és pótjegy nélkül vehető igénybe.

Ma hajnaltól a (további intézkedésig) Felsőzsolca körül kialakult árvízhelyzet miatt, a MÁV–START Zrt. elfogadja a Borsod Volán helyközi járataira érvényes utazási igazolványokat – dolgozó és tanuló havi, félhavi, 30 napos bérleteket és nyugdíjas szabadjegyeket Miskolc–Szerencs viszonylatban.

A Miskolc–Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka–Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc–Hidasnémeti vonalon Halmaj települést nem lehet még megközelíteni. Emiatt Szikszó és Forró–Encs között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc–Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrendszerinti járataival bonyolítják le. Azonban az edelényi kritikus helyzet miatt a buszközlekedés is bizonytalan. Erről bővebb információ a Borsod Volán honlapján olvasható.

A Vámosgyörk–Újszász–Szolnok vasútvonalon Vámosgyörk és Újszász között vonatpótló buszok szállítják az utasokat. Újszász és Szolnok között a zónázó vonatokat vehetik igénybe az utazni szándékozók.

Az Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Ipolytarnóc, illetve Balassagyarmat és Drégelypalánk között az utasokat vonatpótló buszok szállítják.

Dunántúl

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között mindkét vágányon csökkentett sebességgel közlekedhetnek a vonatok. Előreláthatólag 10–15 perces átlagos késéssel minden vonatnál számolni kell a Budapest–Hegyeshalom vonalon utazóknak.

A korlátozások miatt a mai napon, (a további intézkedésig) valamennyi, a Budapest–Győr–Hegyeshalom és a hozzá csatlakozó Győr–Sopron, valamint a Győr–Szombathely viszonylatban közlekedő feláras vonat (InterCity, railjet) pót– és/vagy helyjegy nélkül vehető igénybe. Az előre megváltott hely– és pótjegyek az érvényességet követő napon, éjfélig bármely állomás személypénztárában visszaválthatók kezelési költség felszámítása nélkül.

A Budapest–Pécs vonalon, Keszőhidegkút–Gyönk és Szakály–Hőgyész, illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok átlagosan 5–10 perc késéssel közlekednek.

A Dombóvár–Kaposvár–Gyékényes vonalon Dombóvár–Dombóvár–alsó és Taszár–Kaposvár között kellett csökkenteni a sebességet. Átlag 10–15 percet késnek a vonatok.

A Dombóvár–Bátaszék vonalon Dombóvár és Mágocs–Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbusszal közlekedni az utasoknak.

Szlovákia felé a közlekedés a rendkívüli helyzet miatt

Felhívjuk tisztelt utasok figyelmét, hogy a Szlovákia felé meghirdetett személyszállító vonatok, valamint vonatpótló autóbuszok közlekedtetése az árvízi helyzet miatt további intézkedésig a következők szerint lehetséges:

  • Hidasnémeti felé Kassára közlekednek a vonatok, de Szikszó és Forró–Encs állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.
  • A Szob valamint Rajka határátmenetekben a közforgalmú menetrendben meghirdetett vonatokkal a közlekedés lehetséges.

Javasoljuk tisztelt utasainknak, hogy az utazások megkezdése előtt a MÁVDIREKT 06 40 49–49–49–es telefonszámán és www.mav.hu weboldalon tájékozódjanak az aktuális utazási lehetőségekről.

Az árvíz okozta kellemetlenségekért a vasúttársaság az utasok türelmét és megértését kéri.

Budapest, 2010. június 8.

Kommunikációs Igazgatóság – MÁVINFORM

(kiadta: Peiper Károly sajtóügyeletes)

Lassan apadnak a folyók, de még mindig a víz az úr
fuggetlen | 2010.06.08 06:31

A Borsod megyei Ónodon, Ongán, Aszalón és Sajóládon lehet kritikus az árvízi helyzet kedden - mondta el a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, az árvizi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője.

Különleges segítség az árvízkárosultaknak
boon | 2010.06.07 22:33

Gyöngyös - Az észak-magyarországi régióban kialakult árvízi helyzet miatt segítséget és anyagi támogatást nyújt a Károly Róbert Főiskola a károsultaknak.

Árvízhelyzet hétfőn Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
boon | 2010.06.07 22:29

Összefoglalónk a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvízhelyzetről hétfőn. A legfrissebb hírek percről-percre a Borsod Online-on!

A Borsod Volán-közleménye az árvízhelyzet miatti menetrend módosulásokról!
boon | 2010.06.07 22:05

2010. június 08-tól módosulnak az ideiglenes menetrendek Megyaszó-Hernádnémeti, Gesztely-Újharangod viszonylatokon.

Olvasói levél: "Felsőzsolca víz alatt! Információ nélkül!"
boon | 2010.06.07 20:53

Kétségbesett felsőzsolcai olvasónk kereste meg szerkesztőségünket az alábbi levéllel.

Árvíz - Országos helyzetjelentés, hétfő esti összefoglaló
fuggetlen | 2010.06.07 19:20

Az ország 12 megyéjének 265 településén védekeznek jelenleg is az ár- és a belvíz ellen. Több mint 23 ezren dolgoznak a gátakon, ebből Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint 18 ezer 500-an. A gátakon eddig 6,7 millió homokzsákot használtak fel.

Alaptalanok a fosztogatásról szóló hírek az árvíz sújtotta Borsodban
fuggetlen | 2010.06.07 17:43

Alaptalannak minősítette a fosztogatásokról szóló híreket az árvízzel sújtott területeken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrfőkapitány. Két esetben értek tetten a rendőrök olyanokat, akik üresen álló házból akartak kisebb tárgyakat elvinni.

Árvíz - A miskolci polgármester szerint fejetlenség uralkodik a borsodi árvízi védekezésben, a bajban nő az etnikai feszültség is
fuggetlen | 2010.06.07 17:34

Nincs szinkronban a katasztrófavédelmi szakmai munka és irányítás a kivezényelt egységek, valamint az önkéntes védekezők helyi munkájával. Sok helyen fejetlenség van, és a jó szándék nem képes pótolni a szakmai hiányosságokat. A katasztrófavédelmi előrejelzések lassúak, egy esetleges gátszakadás híre nem jut el időben a védőkhöz. Úgy tűnik, hogy nincsenek előre elkészített, a valós helyzetre alkalmazható forgatókönyvek. Az ideiglenes szállásokon nő az etnikai feszültség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában