Helyi közélet

2010.06.10. 17:08

Csak hetek múlva derülhet ki, mekkora a kár

<p>Szikszó, Hernádszentandrás, Bőcs - Az emberek egyre türelmetlenebbek: nem tudni, mi lesz a lakossági kárrendezéssel.</p>

A kórházban 98 millió, az önkormányzati tulajdonok esetén 130 millió forint a kár, mondta Füzesséry József, Szikszó polgármestere, de hozzáfűzte, az összegben nincsenek benne a lakossági károk.

– Három hete, hogy először öntött el minket a víz, de azóta nem történt semmi ez utóbbi ügyben. Az emberek egyre türelmetlenebbek, a vis major rendeletben ugyanis még mindig nem jelent meg, hogy mi lesz a lakossági kárrendezéssel. Ha nincs kárrendezés, akkor legalább azt mondanák meg – jegyezte meg. Beszélt a szikszói állapotokról is: zacskós vízet kapnak és lajtos kocsiból nyerik a vizet. Abban bíznak, hogy pénteken – ha korlátozottan is, de –újraindulhat a szolgáltatás. Szikszón egyébként 450 körüli ingatlant érintett a víz, hét ház dőlt össze, de számuk emelkedhet, hiszen a vályogházak egyre jobban gyengülnek. Jelenleg a belvízzel küszködnek.

A polgármester még elmondta, telefonon való beszélgetésünkkor épp a patakmedernél járt, ahol akkor észlelték, a betonkövezetet is megbontotta a hatalmas sebességgel zúduló víz.

– Ebből is látszik, sok-sok kárral még csak ezután fogunk szembesülni. És tartunk attól is, hogy további esőzéseket hozhat a nyár – mondta a szikszói polgármester.

 

Csak becsülni tudják

Üveges Gábor, Hernádszentandrás első embere szerint sem becsülhető meg – most még– az őket ért kár. Jelenleg belvízzel elöntöttek a területek, kell 1-2 hét, mire sikerül megszabadulni tőle.

– Nagyon sok ingatlan áll vízben. Vélelmezhető, hogy több is a száradás után süllyed meg annyira, hogy statikai problémák lépnek fel. Jelenleg 8-10 ingatlan esetén tűnik úgy, hogy teljesen tönkrement.

Üveges Gábor még hangsúlyozta, azt is csak becsülni tudják, hogy mennyibe került a védekezés, hogy mennyi homokzsákot, üzemanyagot, fertőtlenítőszert használtak. A helyreállítás kapcsán elmondta, eddig csak a homokzsákokat tudták felszedni, és a fertőtlenítés indult el, jelenleg a szivattyúzásra koncentrálnak.

– Nálunk az árvíz egy házat vett körbe, további négyet pedig részlegesen – mondta Nagy László, Bőcs polgármestere. – A belvíz 12-13 háznál okozhat nagyobb gondot, de csak ha kiszáradnak, derül ki, mennyire.

Nagy László megjegyzi, ők még a szerencsésebb települések közé tartoznak, de a védekezési költségek végeredménye – sejtik – hatalmas lesz.

A helyreállítás is még a jövő feladata, hiszen a belvíztől való szabadulás a nagyon intenzív szivattyúzás ellenére is 2-3 nap múlva történhet meg.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában