Helyi közélet

2010.06.24. 07:53

Búza tér: nem támogatják az eladást

<p>Miskolc - A Búza téri piac egy részének eladását senki nem támogatja: az ellenzék egyáltalán nem, a szocialisták nem ebben a formában.</p>

A Búza téri piac területén található ingatlan eladásáról dönthet a csütörtöki, miskolci közgyűlési ülés. Arról, amely korábban a virágpiac volt, illetve a parkoló egyrésze, csaknem 5300 négyzetméter. Szerdán még úgy tűnt, ellenzék és a szocialisták is egyetértenek abban, hogy a napirendet abban a formában, ahogy beterjesztették, nem tudják támogatni. Egészen pontosan a Fidesz frakció nem támogatja, az MSZP pedig a szerda esti frakcióülésen dönt arról, mi lesz az álláspontjuk.

Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető lapunknak elmondta: az előterjesztésben több garancia is szerepel, ilyen például az értékesítésre kiírandó kétfordulós versenyeztetési eljárás, vagy az, hogy engedélyeztetés előtt a terveket be kell mutatnia a beruházónak. Mégis több kérdésre nem ad választ – folytatta –, például, hogy milyen funkciókra értékesíthető a terület. Így fennáll a veszélye annak, hogy olyan beruházó veszi meg, aki konkurenciát jelent a Búza téri piac számára – magyarázta dr. Simon Gábor. Hozzátette: a jogi bizottság nem támogatta az előterjesztést, a gazdasági bizottságban pedig felvetődött, célszerű lenne kétfordulóban tárgyalni a javaslatot. A frakcióvezető is ezt támogatná, de hogy mi lesz a szocialisták döntése, nem tudott mit mondani, hiszen szerdán délután tartottak frakcióülést.

Egyértelmű nem

A Fidesz egyértelmű nemet mond erre a napirendre – tudtuk meg dr. Szinay Attila frakcióvezetőtől. A következővel magyarázta: elég rossz helyzetben van így is a piac, nem lenne célszerű hasonló tevékenységet mellé tenni. A napirend ugyanis nem zárja ki azt, hogy a vevő hasonló piaci tevékenységet folytasson a területen. Ezért ez az előterjesztés nem szolgálja az egyébként is nehéz helyzetben lévő piac érdekeit – hangsúlyozta. Az ellenzéki frakcióvezető szerint erős a gyanú, hogy ezt a területet valaki kinézte magának, azaz irányítják az értékesítés folyamatát – fogalmazott.

Információink szerint a Kertészáruház többször jelentkezett az önkormányzatnál, hogy szeretnék azt a területet (ez az aruház mögötti, melletti L-alakú terület – a szerk.), hogy fejleszthessék az áruházat.

Az előterjesztésben az is szerepel, hogy a parkoló egyrésze megmaradna az önkormányzat tulajdonában, illetve az ott található rossz állapotban lévő ingatlanokat lebontanák, és azok helyén újabb parkolófelület lenne.

A kereskedők is delegálnak

A Búza téri piacot még egy előterjesztés érinti a csütörtöki közgyűlési ülésen, egészen pontosan az, hogy a kereskedők jelölhetnek egy felügyelőbizottsági tagot. Az önkormányzat ugyanis az általa delegálható két tagságból egyet felajánlott a kereskedőknek. Információink szerint a piacon bérleti joggal rendelkezők Nagyné Latesz Ágnest szeretnék látni a bizottságban.

Valamint a város, mint kisebbségi tulajdonos javasolhat vezérigazgatót a piac élére. Az Ikeron Zrt., mint többségi tulajdonos dönt majd erről, hogy a javaslatot elfogadja-e.

ÉM/SZR


Búza tér: A kereskedőknek is lesz szavuk...

eszak | 2010.06.24 07:57
Miskolc - Ott leszünk a csütörtöki testületi ülésen, hogy választ kapjunk, a városvezetésnek mi a terve a piaccal – ezt mondta el az Észak-Magyarországnak Siegel János, akinek húsboltja van a Búza téri piacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában