Helyi közélet

2010.05.30. 16:55

P betűjelű rendszám: kinek lehet olyan?

<p>Miskolc – Ki használhat személygépkocsiján úgynevezett „P-s rendszámot”? - kérdezi Olvasónk. Megkérdeztük.</p>

„A legfontosabb, amit tudni kell a P betűjelű rendszámról, hogy az ideiglenes rendszámtábla, amelyet az okmányiroda ad ki.” - mondta érdeklődésünkre Molnár Emil rendőr alezredes, a Miskolci Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. „ A „P” rendszámot olyan cégek igényelhetik, akik igazolják, hogy vállalkozásuk tevékenységi köre indokolttá teszi a rendszám igénylését, használatát.”

Mint megtudtuk járműgyártók, járműjavítók, úgynevezett közlekedési kutatóintézetek, autókereskedések és olyan intézmények kérelmezik ezt a fajta rendszámot, melyeknek tevékenysége indokolja azt, hogy járművük ideiglenes részt vegyen a közúti forgalomban. (Például tesztautók, versenyautók köre.)

„Nem árt azonban tudni, hogy a P betűjelű rendszámmal ellátott autókat csak az engedély jogosultja, vagy a jogosult cég alkalmazottja vezetheti.” - tette hozzá Molnár Emil. „Fontos, hogy a forgalomban való részvételről indítási naplót kell vezetni, és többek között csak olyan járműre szerelhető fel a P-s rendszámtábla, amely a közúti közlekedésre alkalmas műszaki állapotban van.”

Ezt a betűjelű rendszámot egyébként egy évre lehet kiváltani és évente lehet igényelni és rendszámhoz kötni kell kötelező biztosítást.

(JLI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában