Helyi közélet

2010.05.23. 16:24

Megtámasztják a felhőszakadás által elmosott miskolci temetőoldalt

<p>Miskolc - Megkezdődött a helyreállítása annak a miskolci temetőoldalnak, amely az egy héttel ezelőtti esőzések következtében megcsúszott, és emiatt tucatnyi sír került veszélybe.</p>

Egyelőre egy ideiglenes támfalat építenek, hogy a további csúszást megakadályozzák. Azt még nem lehet biztosan tudni, hogy sikerül-e megmenteni a sírokat. Ha exhumálni kell, a plébánia felajánlotta, ingyen újratemeti a halottakat.

A felhőszakadás szó szerint elmosta a domboldalt a miskolci Szent Anna temetőben. A sírok szinte a levegőben vannak, mert a földet kimosta alóluk a víz. Pénteken már munkagépek dolgoztak a helyszínen, elkezdődött a helyreállítás. A sírokat drótkötelekkel rögzítették, és egyelőre deszkákból támfalat építettek eléjük. A föld folyamatos csúszását próbálják megakadályozni. Durda Péter, a miskolci Polgármesteri Hivatal vezető főtanácsosa a Független Hírügynökségnek vasárnap azt mondta, 2500 köbméter földet fognak a területről elvinni, és 3500 tonna sziklatömbből építenek támfalat a területre.

Nem biztos, hogy ezzel sikerül megállítani a föld csúszását. A hozzátartozókat már felkészítették, hogy lehet, hogy exhumálni kell a halottakat. Szarvas Péter, plébános a Független Hírügynökségnek elmondta, ebben az esetben új sírhelyet biztosítanak ingyen és bérmentve, és a temetési szertartást is ingyen vállalják.

Egy másik temetőszakaszon is hasonló baj keletkezett, így a kár eléri a kétszázmillió forintot, az önkormányzat állami támogatásra pályázott. Egy-két hét múlva csak az ideiglenes megtámasztás készül el, a végleges csak körülbelül fél év múlva, amikor az önkormányzat megkapja a vis major támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában