Helyi közélet

2010.05.01. 11:17

Citrom-díjas a miskolci Kisavas

<p>Miskolc - Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága 2010-ben ismét kiosztotta a Műemlékvédelmi Citromdíjat.</p>

A citromdíjat az ICOMOS magyar tagozata 2005-ben alapította. A Bizottság több kategóriát hirdetett meg; a március végi határidőig lehetett jelölni valamely műemléket például a legsikertelenebb új beépítésért, a legtökéletesebben félresikerült helyreállításért, vagy a legmeggyőzőbb álműemlék építéséért. A díjat 2010-ben három épület kapta:Budapest, V. kerület pesti városfal, Budapesti Közraktárak, Miskolc Kis-avas pincesor.

Voltakép!p örülhetünk a Citrom –Díjnak, hiszen valakik végre vették a bátorságot, és véleményt alkottak a Kis –Avas jelenlegi botrányos helyzetéről. Nemcsak az Amfiteátrum eltűntetéséről van itt szó, hanem olyan építkezésekről, illetve a másik oldalon évtizedes elhanyagoltságról, amelyek összegezve a pincesor folyamatos pusztulását eredményezik. Miskolc nagyon szerencsés városnak vallhatja magát, hogy ilyen adottságokkal rendelkezik, mint a belváros szívében egy kisvárosként ránk magasodó erdős Kis-Avasi Pincesor macskaköves utcácskái. Miskolcot szerető emberek csak remélhetik, a Citrom –Díj talán egy lendületet adhat, a Kis-Avas megóvására, arra ,hogy ne vágjanak ki több fát, ne építsék be a még zöld és élő környeztet, ellenben elveszítjük egyik legjelentősebb miskolci értékünket. A Citrom Díjhoz kapcsolódva ezért, egy sorozatot indítunk útjára, Kis-Avas MA – címmel, bemutatva az aktuális állapotokat, fotókkal, videókkal rögzítve.

Az Icomos Egyesület indoklása

2010. évi Műemlékvédelmi Citrom-díjat kapott
A Miskolci Kis-Avas Pincesoraz együttes pusztulását előidéző elhanyagolásáért. Annak ellenére, hogy Miskolc városa várostörténeti szempontból kiemelt jelentőségű területnek nyilvánította, olyan folyamatok indultak el, amelyek alapvetően megváltoztatják a beépítési rendet és az építészeti világot vagyis visszafordíthatatlanul károsítják az értékes együttest.

Miskolci város életében a többségükben 3-400 évesnél idősebb, de legalább 200 éves Avasi pincék mindig nagy gazdasági jelentőséggel, amellett lakó-, pihenő és szórakozó funkcióval is bírtak. A pincesorok településszerkezeti szerepe jelentős volt a régen, és ma is az, mivel az avasi terület közvetlenül kapcsolódik a városközponthoz; az egymás fölött 3-4 sorban elhelyezkedő avasi pincék szerves részei a város történeti-műemléki látványának. A Kisavas és a Mélyvölgy területén találhatók az Avas legszebb, sok esetben emeletes borházai. A város mintegy1400-1500 borházának döntő többsége, 800-900 található az ideális fekvésű és mikro-klímájú Avason. A terület védelméről Miskolc Megyei jogú Város Önkormányzata a város településrendezési tervében gondoskodott, a TÖRTÉNELMI AVAS városrészre külön tervet készíttetett. Ennek ellenére sajnálatos módon olyan - minden bizonnyal engedély nélküli - építési, átépítési folyamatok indultak be, amelyek jóvátehetetlen és visszafordíthatatlan változtatásaikkal méltatlanok az értékes avasi pince-együtteshez, maradandó károkat, pótolhatatlan veszteségeket okozva annak értékeiben.
-moszi-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában